Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose hobbyboer René vertrouwt zijn eieren nog wel: 'Testen loont ook niet'

Foto rtv oost hobbyboer rene kippen
Hobbyboer René: "Ik zou niet weten waar PFAS voor deze kippen vandaan moet komen."
Beeld: Oost

Hobbyboer René Kempers uit Hengelo blijft 'gewoon' de eieren van zijn kippen verkopen. Vanmiddag adviseerde het RIVM om eieren van hobby-kippen niet meer te eten vanwege PFAS. "Maar ik zou niet weten hoe PFAS bij deze kippen moet komen", zegt René.

Het RIVM onderzocht eieren op zestig locaties in heel Nederland. Op ruim de helft van die plekken krijgt een volwassene al ongezonde hoeveelheden PFAS binnen als die minder dan één ei per week eet. Kleine kinderen en volwassenen met een lager gewicht zitten al veel sneller aan die grens.

Het is niet duidelijk hoe de PFAS precies in de eieren komt, staat in het nieuwe rapport van het RIVM. Daarom adviseert het instituut om even helemaal geen eieren van hobbyboeren te eten.

René ziet dat juist als reden om wél zijn eieren te eten. "Ik zou niet weten waar PFAS voor deze kippen vandaan moet komen. Als wij het zouden willen testen, kost het tussen de 250 en 300 euro. Dat loont zich niet."

"Soms ben je ook een beetje eigenwijs", zegt een vrouw die twee doosjes eieren van René koopt. "Je denkt toch: het komt vers van de boer. Dat vertrouw ik toch gewoon."

Wat is PFAS?

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. Ze worden gebruikt bij het maken van bijvoorbeeld waterafstotende kleding en anti-aanbaklagen van koekenpannen.

PFAS is nauwelijks afbreekbaar en hoopt zich op in mensen, dieren en planten. De stoffen zijn gevonden in bijvoorbeeld bloed van mensen en in moedermelk. PFAS is ook slecht voor de gezondheid: de stoffen tasten het immuunsysteem aan, voornamelijk van kinderen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.