Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Evenals ‘Paasvuurhoofdstad van Nederland’ ziet ook gemeente Wierden tot dusver geen reden om ontsteken te verbieden

Paasvuur uitgebrand STOCK
Beeld: Pixabay

Branden de boakes in Twente wel, of doen ze dat niet. Die vraag leeft op dit moment overal in de regio. In een bericht op social media laat burgemeester Jurgen van Houdt van Rijssen-Holten weten dat de paasvuren tot nu toe gewoon doorgaan: “Met recht en trots de Paasvuurhoofdstad van Nederland.” Ook in de gemeente Wierden ziet burgemeester Doret Tigchelaar nog geen reden tot het verbieden van de paasvuren.

Door de droogte van de afgelopen periode is fase 2 afgegeven. “In de vergunningen staat welke maatregelen de organisatoren moeten nemen als we in deze fase belanden”, aldus burgemeester Tigchelaar. “Of ik moet een dringend advies van de brandweer krijgen, maar mij is voorspeld dat ik dat niet ga krijgen.” Een van die extra maatregelen is een grote giertank met water die bij het paasvuur moet staan. “De verantwoordelijkheid ligt bij de organisatoren, maar we gaan er wel op handhaven.”

Paasvuur 4
Lees ook
Paasvuren, droogte en dreigende verboden: hoe zit dat eigenlijk?

'Vuurwerkhoofdstad'

In Rijssen-Holten is het paasvuur meer dan alleen het grote vuur tijdens Pasen. “Het is enorm belangrijk voor onze buurtschappen, van jong tot oud zijn ze vanaf januari al aan het ‘sleppen’ met het snoeihout uit onze prachtige omgeving”, vertelt burgemeester Jurgen van Houdt in de ochtendshow van Twente FM.

“Wij hebben ooit het hoogste paasvuur van Nederland gehad”

De paasvuren in de gemeente Rijssen-Holten zijn naar verluidt de mooiste en grootste uit de regio. “Wij hebben ooit het hoogste paasvuur van Nederland gehad”, laat Van Houdt weten. Door de constante landelijke aandacht in de media vindt hij dan ook dat ze zich de ‘Paasvuurhoofdstad van Nederland’ mogen noemen.”

Besluit Brandveilig Gebruik

De gemeente Rijssen-Holten staat in nauw contact met alle organisatoren. “De stookvergunning aanvragen kost veel tijd en hebben daarom van harte vijf stookvergunningen afgegeven.” Alle organisatoren moeten zich houden aan het Besluit Brandveilig Gebruik.

Beaufort

In dit besluit geldt een maximale windkracht van 5 beaufort. “Dat weten we pas op de dag van afsteken”, laat de burgemeester weten. Volgens de website Windfinder zien de voorspellingen er goed uit en komen de windstoten de komende vijf dagen niet hoger dan 3 tot 4 beaufort. “We hebben dit besproken in het college, waarbij het mijn verantwoordelijkheid is en die voel ik om te zorgen voor de veiligheid.”

icon_main_info_white_glyph

Maatregelen

In de vergunning stellen we met Brandweer Twente de volgende voorwaarden:

• de organisatie moet tijdig een secundaire brand kunnen signaleren;

• de organisatie moet in staat zijn een beginnende brand direct te blussen;

• de organisatie moet direct de hulpdiensten kunnen alarmeren.

Daarvoor worden maatregelen genomen:

• Voldoende oren en ogen. Er zijn brandwachten die het gebied in de gaten houden.

• Voldoende blusmiddelen om een beginnende brand te kunnen blussen.

• Communicatiemiddelen voor onderlinge communicatie en de hulpdiensten.


Audiofragment
"Paasvuurhoofdstad van Nederland": het kan (nog) doorgaan | Jurgen van Houdt
Het afgelopen jaar hebben we dit met organisatoren, raad en college dan ook goed geregeld en zijn, als gevolg van de Omgevingswet, onze boakes vergunningsplichtig gemaakt. Dat was en is heel veel werk en op basis daarvan hebben we van harte 5 stookvergunningen afgegeven.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.