De provincie Overijssel heeft donderdagochtend bekend gemaakt welke onlangs ingediende windprojecten in een volgende ontwikkelfase gaan. Wat Enschede betreft wordt niet gekozen voor het gebied langs de N18 en de Marssteden, maar voor het zuidelijke buitengebied ter hoogte van het Aamsveen.
Dat betekent dat er een zoekgebied wordt geopend dat eigenlijk buiten de voorkeursgebieden van de provincie en de gemeente ligt. De provincie zelf houdt grofweg de lijn van de A1/A35/N18 als voorkeurslocaties voor windturbines. De gemeenteraad wilde - onder voorbehoud van afstandsnormen - aanvankelijk alleen meewerken aan 2 of 3 windturbines langs de N18 bij Usselo.
De uitzondering voor het zuidoostelijke buitengebied van Enschede, buurtschap Esmarke, is mogelijk omdat de Enschedese gemeenteraad nooit definitieve voorkeurslocaties voor 4 windturbines heeft vastgesteld. Daardoor kwam het niet tot afspraken tussen wethouder Niels van den Berg en gedeputeerde Tijs de Bree en is in feite het hele buitengebied van de gemeente 'open' gezet voor aanvragen.
In het provinciale beleid is het mogelijk om buiten de voorkeursgebieden windturbines te bouwen, zolang dat maar in clusters van minimaal 4 turbines gebeurt. En dat is precies wat Pure Energie met zijn aanvraag in de Esmarke voorstelt. Overigens had Pure Energie ook gevraagd om een windturbine aan de Windmolenweg en 2 turbines langs de N18 bij Usselo te mogen ontwikkelen.
De provincie heeft zich de afgelopen tijd gebogen over de verschillende aanvragen. In Enschede zijn maximaal vier turbines mogelijk. De keuze is dus gevallen op Windpark Aamsveen boven Windpark N18 en de Windmolenweg. "Dat betekent niet dat de windturbines in die gebieden ook daadwerkelijk geplaatst worden", aldus de provincie. "Daarvoor moeten eerst nadere onderzoeken door de initiatiefnemers worden uitgevoerd en omwonenden worden betrokken."
Wat dan wel de afwegingen zijn geweest, is inmiddels bekend gemaakt. Het is wat summier, maar de conclusie is dat Windpark Aamsveen het beste scoort op ruimtelijke criteria, zoals afstand tot woningen en effecten op natuur. De andere twee windprojecten worden geweigerd, omdat met Windpark Aamsveen het maximum voor Enschede is bereikt.
Het vervolgproces is dat de provincie met de initiatiefnemers in gesprek gaat om een overeenkomst te sluiten. "De initiatiefnemers onderzoeken daarna de gevolgen voor de omgeving, zoals milieu- en gezondheidseffecten, en doorlopen een uitgebreid participatieproces. Dit alles bij elkaar duurt een aantal jaar." Voordat er daadwerkelijk gebouwd zou kunnen worden, als alles zonder problemen verloopt, zijn we minstens vijf jaar verder.
Buurtschap Esmarke was al zo'n beetje acht jaar niet meer serieus in beeld als locatie voor windturbines. Na het lokale participatieproject Enschede Wekt Op is het gebied nabij natuurgebied Het Aamsveen uitgesloten voor windenergie.
Toen Pure Energie zich onlangs bij de provincie meldde voor een windpark in de Esmarke - er zijn al overeenkomsten met de grondeigenaren - voelden bewoners de bui al hangen. In de hele buurtschap, grofweg tussen de Knalhutteweg en de komgrens bij Glanerbrug, zijn spandoeken geplaatst.
Ook zijn er al informatiebijeenkomsten gehouden. De nieuw opgerichte Stichting Behoud Esmarke en Aamsveen heeft aangegeven zich te zullen verzetten tegen de komst van vier windturbines. Zij vrezen voor het woongenot en de gezondheid van bewoners, waardedaling van hun woningen en aantasting van het beschermde natuurgebied Aamsveen als het project daadwerkelijk wordt ontwikkeld.