Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Welk ei moet erbij tijdens het paasontbijt? Notterse eierboerderij geeft (b)ei-les

Eieren stockfoto
Beeld: Pixabay

Welk ei is een paasei? Over een paar dagen is het Pasen, en veel mensen eten dan toch een eitje meer. Een ei van de hobby-boer is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet zo gezond meer. Welk ei dan wel? En hoe weet je als consument waar je ei vandaan komt? Gerda uit Notter geeft hier in haar boerderijwinkel (b)ei-les over.

Er is de laatste dagen veel te doen rondom het consumeren van eieren. Het RIVM bracht deze dinsdag, de dinsdag voor het paasweekend, een advies uit om geen eieren te eten van hobby-kippen. In deze eieren kunnen namelijk PFAS zitten, en die kunnen, volgens het RIVM schadelijk zijn voor de gezondheid.

Voor de kippenboeren die hun eieren bedrijfsmatig verkopen, geldt het RIVM-advies niet. De eieren van deze eierboeren staan onder voortdurende controle. “De eieren worden bij ons allemaal getest door de overheid”, zegt Gerda Briene van het pluimveebedrijf Notters-ei, die met haar 40.000 kippen niet onder de hobby-boeren valt. “Wij krijgen op alle testen altijd een groen vinkje, dus verkopen onze eieren aan iedereen in onze eigen boerderijwinkel in Nijverdal.”

“De eieren worden bij ons allemaal getest door de overheid”, zegt Gerda Briene van het pluimveebedrijf Notters-ei, die met haar 40.000 kippen niet onder de hobby-boeren valt. “Wij krijgen op alle testen altijd een groen vinkje, dus verkopen onze eieren aan iedereen in onze eigen boerderijwinkel in Nijverdal.”

Steekproeven en codes

De eieren van de grote pluimveebedrijven worden nauw gemonitord door de overheid. “Naast dat we de eieren zelf moeten testen, kunnen er in het pakcentrum ook nog steekproeven gehouden worden”, legt ze Briene uit. Zo krijgt ieder ei een speciale code, waaraan je alle informatie kan aflezen.

“Als je die codes eenmaal weet, is het een eitje.”

Briene ziet consumenten die erg bewust vragen naar het soort ei dat ze kopen, maar het gros doet dat niet. “In feite weten veel mensen niet wat ze eten. Als je die codes eenmaal weet, is het een eitje.” Begint de code met een nul, dan zijn dit biologische eieren. Deze kippen krijgen hun hele leven biologisch voedsel, voldoen aan bepaalde leefomstandigheden en mogen op elk moment van de dag naar buiten.

Foto rtv oost hobbyboer rene kippen
Lees ook
Hengelose hobbyboer René vertrouwt zijn eieren nog wel: 'Testen loont ook niet'

Buitenlands eitje

Begint de eiercode met nummer één, dan is het ei van een kip die ook naar buiten mag, maar waar de snavel geslepen of gebrand is. Nummer twee in de code op het ei staat voor scharreleieren. Is het eerste nummer van de code een drie, dan is dit een Rondeel-ei. Deze kippen verschillen niet veel van de biologische kippen, maar krijgen alleen geen biologisch voedsel.

Na het soort ei, kun je door middel van de landcode zien waar je ei vandaan komt. Hierachter staat een uniek nummer van het bedrijf, gevolgd door het stalnummer. Zo kun je in principe dus achterhalen uit welke stal jouw ei komt. “Haal je in bijvoorbeeld Italië een scharrelei, dan zal de code beginnen met ‘2-IT’.”

Traditie

“De eieren vliegen bij ons nog steeds als broodjes over de toonbank”, vertelt Briene. De hang naar de traditie om met Pasen eieren te eten is nog sterk aanwezig volgens haar. “Het is niet meer alleen de wedstrijd eitje tikken, of de meeste eieren eten. Mensen gaan er met hele andere creatieve manieren mee om.”

Audiofragment
Hoe zit het met de kwaliteit van de eieren | Gerda Briene van Nottersei
"File op de schapendijk". Kwaliteit wordt altijd gecontroleerd. Gerda Brienen geeft ook ei-les in de winkel in Nijverdal
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.