Het was even spannend, maar ze gaan toch door: de drie grote paasvuren in en rond Enschede. Aanhoudende droogte zorgde voor grote stress bij de organisatoren, maar na gesprekken met de gemeenten - en de nodige regeldruppels - mag de boel toch in de hens. Wel onder een aantal voorwaarden.
Kortgezegd waren er twee grote bedreigingen voor de paasvuren: droogte en te harde wind. Beide lijken nu geen reden meer voor roet in het eten.
“Wij zijn enorm blij dat het door mag gaan”, vertelt bestuurslid Teun Veger van de organiserende Vereniging Koninginnedag Lonneker. “De traditie van het paasvuur bestaat in Lonneker al 100 jaar, of langer. Wij zijn dus enorm blij dat het dit jaar ook weer gaat gebeuren.”
De paasbulten staan bekend om grote stapels bomen, pallets takken en ander brandmateriaal. Betekent niet dat je zomaar van alles op die bult kan gooien. “Wij hebben boeskemakers, mannen die hout inzamelen voor het paasvuur. Je kan niet zomaar je tuinhout bij ons inleveren”, vertelt Veger. “De boeskemakers zamelen het hout in: oude kerstbomen en schoon hout, zonder afval. Vervolgens zetten zij, onder het genot van een borreltje en een kopje koffie, het paasvuur in elkaar.”
Veger verwacht dit jaar meer drukte dan normaal. Daarom wordt gekozen voor meer hekken, lampen en verlichten rondom de brandende stapel.
Paasvuur Lonneker: Vliegveldweg, zondag 20 april 20.00 uur.
Er is altijd een groep Enschedeërs die de boake in Buurse bezoekt. Ook daar mag de fik erin. “Wij zijn enorm opgelucht dat het paasvuur door mag gaan. We waren er ook niet op voorbereid als het niet door mocht gaan,” vertelt Marcel Klein Rot, voorzitter van de organisatie van het paasvuur in Haaksbergen. De traditie, die inmiddels al 54 jaar bestaat, is een groot evenement in de omgeving. “Bij ons in Buurse steekt de oudste inwoner altijd het paasvuur aan. Voor de kleinsten is er een lampionoptocht die geleid wordt door de muziekvereniging.”
Het is wel raadzaam laarzen of andere waterdichte schoenen aan te trekken. “We moeten het veld van tevoren nat maken, zodat de vonken niet op het droge gras komen. We hebben tien- tot twaalfduizend liter water op het terrein staan. Zo kunnen we blussen als er iets misgaat,” aldus Klein Rot.
En er is nog een kleine slag om de arm. Het paasvuur gaat door, zolang de windkracht niet boven 4 uitkomt. Bij meer wind gaat het feest dus niet door.
Paasvuur Buurse: Feestweide, Haaksbergerweg, zondag 20 april 20.30 uur.
In Twekkelo is de stemming opgewekt. “De traditie bestaat al 28 jaar, we zijn blij dat hij dit jaar overeind kan blijven staan,” vertelt boakemeester Henk-Jan Voogsgeerd. “Het paasvuur doen we met de hele buurt, we zorgen er samen voor dat de traditie doorgaat. Die moet blijven bestaan, ondanks politieke druk, stikstof of fijnstof.”
De organisatie van het paasvuur moest voor het eerst een evenementenvergunning aanvragen. Dat betekent dat de veiligheid flink aangescherpt wordt. Zo worden dranghekken geplaatst en is er een route voor hulpdiensten, zodat zij makkelijk bij de locatie kunnen komen. Ook zijn vrijwilligers constant alert rondom het paasvuur. Ze letten bijvoorbeeld op het ontstaan van kleine brandjes en maken de grond nat voordat het vuur ontstoken wordt.
Paasvuur Twekkelo: bij de Johanneskerk aan de Twekkelerweg, zondag 20.30 uur.
Tijdens Pasen steken mensen in delen van Nederland en Duitsland grote paasvuren aan – een traditie die al eeuwen meegaat. Die enorme vuren staan symbool voor het einde van de winter en het begin van de lente. Maar voor veel mensen draait het vooral om samenkomen: met z’n allen rond het vuur, vaak met muziek, wat te drinken en vooral een flinke dosis gezelligheid.