Als alle try-outs goed bevallen, krijgt Hengelo er een immense concertzaal bij met een capaciteit van misschien wel vier- tot vijfduizend bezoekers. In de oude Storkhal 43 werd gisteren tijdens een concert van harpiste Lavinia Meijer getest hoe de akoestiek in de hal is. We namen vooraf een kijkje met Teun Zekhuis, hoofd techniek van Metropool, en na afloop vroegen we directeur Johan de Jong naar zijn mening.
Het pand is eigendom van ontwikkelaar Trebbe en gemeente Hengelo en Poppodium Metropool gaat het exploiteren. Teun Zekhuis ziet het al helemaal voor zich: duizenden bezoekers die meezingen met hun favoriete popband of een volle hal vol danceliefhebbers. Gisteren liet hij zich ontvallen: "Ik heb heel veel zin in vanavond, dan treedt harpiste Lavinia Meijer hier op met Reyer Zwart op gitaar en piano. Kijken hoe de muziek door het publiek wordt beleefd in deze hal."
De hal waar ooit door Stork-medewerkers turbines werden gemaakt is 200 meter lang, 36 meter breed en ruim 20 meter hoog. "We kunnen niet eenvoudig de aantallen bezoekers noemen die hierin zouden passen", zegt Zekhuis. "We zijn bijvoorbeeld afhankelijk van nooddeuren, aanrijroutes, dus er zitten echt wel restricties aan. Maar een paar duizend bezoekers hier zou te gek zijn."
Daarmee zou de Storkhal in één klap de grootste concertzaal van Overijssel worden. Metropool kan op dit moment de meeste bezoekers ontvangen in het openluchttheater in Hertme, zo'n tweeduizend. "In Hengelo en Enschede kunnen we in onze zalen achthonderd bezoekers kwijt, dus een paar duizend bezoekers in deze hal zou een immense upgrade zijn."
Toch is het nog te vroeg om al muzikanten vast te leggen voor een concert in de Storkhal. De grootste uitdaging is op dit moment de akoestiek. Gisteravond luisterden driehonderd bezoekers naar harpiste Lavinia Meijer in een kleine setting, in het midden van de hal, omringd door doeken. Halverwege het concert werden de doeken naar beneden gehangen om te zien wat dat doet met de akoestiek.
Johan de Jong laat de volgende dag weten onder de indruk te zijn van de zaal. Hij zit nog na te genieten: "Het was een sprookje. De eerste indrukken zijn heel goed. Er waren zo'n 300 bezoekers en hen is gevraagd om te laten hoe zij het hebben beleefd. Met die terugkoppeling en onze eigen ervaringen van gisteren kunnen we straks aan de slag."
Zekhuis noemt de galm nog wel een uitdaging: "In een kale hal zitten we nu op ongeveer vijf seconden nagalmtijd. Dat proberen we te reduceren door de doeken te gebruiken. En daarbij geldt: hoe meer mensen, hoe minder het galmt. Een ideale nagalmtijd is voor klassieke muziek ongeveer twee seconden, dat heeft het concertgebouw in Amsterdam. Bij popmuziek in ons poppodium hanteren wij 0,4 tot 0,5 seconden. Dat gaan we in deze hal niet halen, zelfs niet als we er achtduizend man publiek in zetten. Maar op verschillende manieren gaan we bekijken hoe ver we gaan komen."
Mocht de pilot positief uitpakken, dan gaat Metropool onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de hal en hoe vaak er een concert plaats kan vinden. Johan de Jong daarover: "We moeten daarbij met veel zaken rekening houden. Zo kan de hal niet verwarmd worden en dan zijn de mogelijkheden in de wintermaanden beperkt. Daarbij moet er gekeken worden naar onder meer vluchtwegen en parkeermogelijkheden."
Genoeg uitdagingen, maar gezien de ervaringen van gisteren zijn die het waard om aan te gaan, vertelt De Jong. Het idee is om dit najaar een klein festival te houden in de hal en de komende maanden misschien ook nog iets op het gebied van pop of dance.