Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bomenkaart | Enschede telt ruim 80.000 bomen en wil van inwoners weten: welke verdient bescherming?

Het Bijvank bomen boom c Ernst Bergboer
Beeld: 1Twente/Ernst Bergboer

Een kapvergunning: lange tijd was zo'n uitgebreide procedure niet nodig om van die boom in de achtertuin - of in de openbare ruimte - af te komen. Maar dat gaat veranderen. Het Enschedese college gaat de regels uitbreiden, in ieder geval voor bomen langer dan 1,30 meter en met een omtrek van minstens 1 meter. Daarnaast is er een kaart met 'waardevolle bomen' die sowieso niet zonder vergunning gekapt mogen worden. Inwoners kunnen nog tot 8 mei nieuwe suggesties doen.

De plataan op de Klokkenplas of de mammoetboom in het Ledeboerpark zijn zomaar twee bomen die straks extra bescherming genieten. Maar ook bijzondere bomen bij inwoners in de tuin kunnen verzeild raken op de waardevolle bomenkaart van de gemeente. Het kan daarom verstandig zijn om even een kijkje te nemen op de kaart.

20240910 Klokkenplasplataan verkiezing thumbnail2
Lees ook
Oudste boom van centrum Enschede genomineerd voor landelijke titel: ‘Iedereen heeft er zijn verhaal bij’

Wie de kaart bekijkt zal zien dat ook zogeheten bomenlanen straks beschermd worden. Aan de Gronausestraat en Hengelosestraat hebben de bomenrijen bijvoorbeeld een samenhang, waardoor een bomenlaan ontstaat. Bij wijze van proef worden bomen in een bomenlaan straks al beschermd als ze een omtrek van 50 centimeter hebben.

Dat geldt ook voor bomen die volgens de gemeente 'van belang zijn voor de schaduw in een buurt of wijk'. Ook die worden beschermd met een vergunningplicht als de omtrek groter is dan 50 centimeter. Tot slot gaat de gemeente beter toezien op de herplantplicht. Wie een boom kapt moet in principe één of meerdere bomen terugplanten.

Zelf bomen aandragen

Inwoners kunnen tot 8 mei een zienswijze indienen tegen de nieuwe bomenregels. Als ze het er bijvoorbeeld niet mee eens zijn. Of als zij vinden dat die boom in hun straat of achtertuin toch niet zo waardevol is. Of... als zij suggesties hebben om de waardevolle bomenkaart aan te vullen.

In dat laatste geval is het wel handig om te weten welke bomen er allemaal in de openbare ruimte staan. Wat is dat eigenlijk voor een boom op het speeltuintje in de wijk? De gemeente beschikt over al die data, maar heeft die nooit openbaar gemaakt. Ook niet toen stadsboerin Karin Vaneker daar vorig jaar vanuit haar eigen interesse om vroeg.

Dan maken we die kaart gewoon zelf

Een woordvoerder van de gemeente Enschede liet 1Twente destijds weten dat zo'n bomenkaart alleen wordt gebruikt voor het beheer van bomen. "Als er een specifiek doel is delen we deze gegevens wel, zoals een kaart met beschermwaardige bomen", was het antwoord. Dat moment is er nu. Echter, op die kaart staan lang niet alle bomen in de stad.

Karin Vaneker werd uiteindelijk door de gemeente afgescheept met honderden pagina's aan bomen, voorzien van zogeheten rijksdriehoekscoördinaten. Een doorsnee burger kan daar helemaal niets mee, omdat deze coördinaten alleen door de overheid worden gebruikt. Maar bij 1Twente houden we van een uitdaging. Het is gelukt om al deze meer dan 83.000 bomen op één kaart te zetten. Vraag alsjeblieft niet hoe we het gedaan hebben, maar geloof ons dat het heel wat overuren en digitale rekenkracht heeft gekost en dat het verder gaat dan een basiscursus Excel.

Bekijk hier welke bomensoorten bij jou in de buurt of in het park staan. Let op: de kaart is niet compleet. De informatie is iets verouderd (eind 2022), dus er kunnen inmiddels bomen zijn gekapt of juist zijn geplant.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.