Ondanks een visuele beperking volop genieten van de natuur: voor het derde jaar op rij houdt IVN Natuureducatie dinsdagmorgen een natuurwandeling in Enschede, speciaal voor mensen met een visuele beperking. Onder begeleiding van vrijwilligers ontdekken deelnemers de Twentse natuur – niet met hun ogen, maar via geur, tast en geluid.
IVN houdt zowel een voorjaars- als een najaarswandeling. Door te voelen aan boomschors, te ruiken aan bloemen en planten en te luisteren naar het gezang van vogels beleven de deelnemers de natuur op een intense en verrassende manier. “Er zijn maar weinig mensen met een visuele beperking die echt de natuur ingaan”, vertelt Mari Berens, die samen met de vijf andere vrijwilligers de wandeling verzorgt. “Op deze manier willen we hen de kans geven om toch die verbinding met de natuur te ervaren.”
Tijdens de wandeling in het Ledeboerpark komt ook de geschiedenis van dit Twentse textiellandgoed aan bod. Er wordt verteld over de historie van het landgoed, maar ook over de natuur die de groep onderweg tegenkomt. Zo nemen de vrijwilligers de deelnemers mee door de natuur.
“De begeleiding is erg fijn”, vertelt deelneemster Sandra Taken, die samen met haar echtgenoot meewandelt. “We kunnen aangeven wat we nodig hebben en ze houden ook rekening met ons, we kunnen zelfs opgehaald worden vanaf het station.”
Achter de wandeling schuilt volgens Berens ook een sociaal aspect. “Je merkt dat het onderlinge contact voor de mensen ook waardevol is.” Na afloop is er dan ook koffie, thee en versgebakken appeltaart. “Het is een soort community geworden. Dat is erg mooi om te zien, maar we willen natuurlijk ook graag meer mensen verwelkomen.”
In het najaar wordt de volgende natuurwandeling voor visueel beperkten gehouden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van IVN.