Verkeer
Stuur appje
Zoek

Legt Enschedees college bom onder Huis van de Wijk? 'Wat gemeente hiermee denkt te winnen is ons een raadsel'

20250424 Opstandingskerk Twekkelerveld Enschede Google Maps
De Opstandingskerk wordt op dit moment gehuurd door Silo Church,.
Beeld: Google Streetview

Het leek in december nog in kannen en kruiken. De Protestantse Gemeente Enschede verkoopt de Opstandingskerk in Twekkelerveld niet aan projectontwikkelaar Nordwick, maar aan de gemeente Enschede. En in ruil daarvoor krijgt Nordwick bouwgrond elders. Zo zou er op de plek van de kerk een multifunctioneel schoolgebouw met ontmoetingsplek voor de buurt gebouwd kunnen worden. Maar nu legt de gemeente plots het voorkeursrecht op het perceel van de Opstandingskerk. En het kerkbestuur is daarvan niet gecharmeerd.

Lijden voorwerp in deze zaak is de Opstandingskerk aan de Zonstraat. De Protestantse Gemeente Enschede, die de kerk momenteel verhuurt aan kerkgenootschap Silo Church, wil het gebouw verkopen. Het is toegezegd aan projectontwikkelaar Nordwick, die er woningen wil bouwen. Maar de gemeente ziet in het perceel dé locatie voor een Huis van de Wijk. Daarom is de gemeente onlangs met verkoper en koper in gesprek gegaan.

Deal leek beklonken

Het idee van de gemeente Enschede is dat de gemeente de locatie van de Opstandingskerk kan ontwikkelen voor het Huis van de Wijk, waarin basisscholen De Zevenster en Paulus hun intrek nemen. Nordwick krijgt vervolgens de grond van De Zevenster op de hoek van de Zevensterstraat en de Schietbaanweg, om er 18 woningen te bouwen.

“Dit betekent echter niet dat wij gedwongen kunnen worden te verkopen aan de gemeente op grond van het nu door de gemeente gevestigde voorkeursrecht”

In het collegebesluit van 17 december leek de deal al beklonken. 'We hebben meerdere gesprekken gevoerd om tot overeenstemming te komen. Die hebben we nu bereikt, waarbij beide partijen tevreden zijn over de afspraken', staat er in het besluit. "We hadden overeenstemming op hoofdlijnen en waren in de veronderstelling dat we er bij de verdere uitwerking uit zouden komen", legt een gemeentewoordvoerder desgevraagd uit. "Formeel moet deze overeenstemming nog in een overeenkomst vastgelegd worden."

Verkoop was nog niet langs notaris

Er is volgens de woordvoerder een kink in de kabel gekomen, "De uitwerking hiervan (overeenkomst met Nordwick, red.) loopt minder voortvarend dan beoogd. Het vestigen van het voorkeursrecht is een stok achter de deur om de gemeentelijke belangen te borgen." Voorkeursrecht betekent dat de gemeente het eerste recht van koop heeft.

De gemeenteraad moet die maatregel nog wel binnen drie maanden bekrachtigen. Als dat gebeurt, moet de Protestantse Gemeente Enschede het kerkgebouw eerst aanbieden aan de gemeente, indien zij het pand wil verkopen. Maar er lag toch een deal tussen de kerk en projectontwikkelaar Nordwick? "Zij hebben onderling een overeenkomst gesloten, maar deze niet door de notaris laten vastleggen in het kadaster", aldus de gemeentewoordvoeder. "Daardoor is er geen bescherming. De protestantse gemeente is nog steeds eigenaar."

Verkopen is niet verplicht

De Protestantse Gemeente Enschede is niet bepaald te spreken over deze zet van de gemeente. "Tot verbazing van ons en onze koper (Nordwick, red.) heeft de gemeente nu een voorkeursrecht tot koop van de Opstandingskerk gevestigd", aldus Ale Honsbrink, de voorzitter van het college van kerkrentmeesters. Hij snapt niet waarom het college, nu de onderhandeling met Nordwick wat stroever verloopt, tot dit besluit komt.

20241218 Opstandingskerk Google Maps
Lees ook
Onderhandelingen gaan stroef, dus legt college van Enschede eerste recht van koop op kerkgebouw

"Het resultaat is", vervolgt Honsbrink, "dat wij de koop niet gestand kunnen doen en de Opstandingskerk niet kunnen overdragen aan de koper. Dat betekent echter niet dat wij gedwongen kunnen worden te verkopen aan de gemeente op grond van het nu door de gemeente gevestigde voorkeursrecht." Met andere woorden: de kerk níét verkopen kan ook. En dan komt er geen Huis van de Wijk. "Vandaar dat ik voor het kerkblad schreef over het door de gemeente gevestigde voorkeursrecht: 'Wat de gemeente daarmee denkt te winnen is ons een raadsel'."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.