Het middelpunt van de Oude Markt is bij elke Enschedeër wel bekend. Maar hoe ziet de toren van de Grote Kerk er eigenlijk van binnen uit? Woensdagmiddag opent burgemeester Roelof Bleker de permanente expositie over het rijke verleden van de kerk.
Stadsbeiaardier van Enschede en initiatiefnemer van de expositie Esther Schopman, is blij met de tentoonstelling in de kerktoren. “Ik wilde het carillon weer terug in de stad brengen. Dat doe ik onder andere met het geven van rondleidingen in de toren. Hoe mooi is het dan om beelden te hebben bij de verhalen die je vertelt.”
Zo ontstond zes jaar geleden het idee van een tentoonstelling in de Grote Kerk, maar dit liet even op zich wachten. “Ik kon jaren geen subsidie krijgen, tot ik hulp kreeg van de sociëteit.” Nu zijn de kale grijze muren van de toren bedekt met de geschiedenis van de stad. De banners en posters hangen netjes aan stalen balken, om zo het Rijksmonument niet te beschadigen. “Nu het klaar is, ben ik zelfs een beetje ontroerd.”
“Ik was meteen enthousiast”, vertelt vrijwilliger van Stichting Historische Sociëteit Enschede- Lonneker Jan Brummer, die meehielp met het maken van de expositie. Met het beeldmateriaal van de sociëteit, dat soms wel 120 jaar oud is, is de tentoonstelling gevormd. “We hebben zo veel materiaal in ons archief, we zouden nog wel een verdieping kunnen vullen.”
Met thema’s zoals de laatste stadsbrand, de markt en de kerkklokken wordt de historie van de Enschedese kerk verteld. “Ik hoor tijdens rondleidingen vaak van mensen, dat ze hun hele leven al in Enschede wonen, maar nog nooit in de kerktoren zijn geweest”, vertelt Schopman.
“Veel mensen hebben geen idee van de geschiedenis van de stad”, vult Brummer aan. “We vinden het heel belangrijk dat ook de jongeren het verleden kennen van de stad waarin ze wonen.”
Vanaf 27 april kunnen mensen zich weer inschrijven voor de rondleidingen in de toren van de Grote Kerk op de Oude Markt en kan de expositie bezocht worden.