De gedupeerden van de omstreden 24-jarige bitcoinhandelaar uit Hengelo hebben vooralsnog te maken met de beruchte 'kale kip'. Uit een eerste onderzoek door de curator blijkt namelijk dat de failliet verklaarde cryptoman geen bezittingen meer heeft.
In het eerste faillissementsverslag van curator Luc Stortelder valt te lezen dat er sprake is van een schuldenlast van een kleine anderhalve ton. Tegelijk schrijft de curator dat hij ervan uitgaat dat er zich de komende tijd nog meer schuldeisers melden en dat het bedrag nog verder zal oplopen.
In deze spraakmakende affaire draait het om een groep van een kleine 300 particuliere beleggers, die hun (spaar)geld aan de Hengeloër hadden gegeven om namens hen te beleggen. Dat geld ging echter in rook op. Naar schatting is tussen de 1,5 en 4,5 miljoen euro verdwenen.
De meeste gedupeerden gaan ervan uit dat hun miljoenen op de cryptobeurs zijn verdampt. Er zijn ook slachtoffers die er rekening mee houden dat de Hengeloër geld naar het buitenland heeft weggesluisd. Het eerste onderzoek door de curator biedt voor die laatste groep gedupeerden echter weinig hoop.
Uit het verslag van de curator blijkt dat de cryptohandelaar alle medewerking aan het faillissementsonderzoek verleent. Tegenover de curator heeft hij verteld over hoe het misging met zijn handel. Aanvankelijk had hij voor de hobby geld belegd namens familie en vrienden. Omdat dat goed liep, werd hij na verloop van tijd ook door anderen benaderd met de vraag of hij voor hen wilde investeren. Onder wie tal van amateurvoetballers uit de regio, die de handelaar - zelf begenadigd voetbaltalent - via de sport kenden.
Omdat de klantenkring alsmaar groter werd, lukte het hem steeds minder goed om de administratie van de vele beleggingen bij te houden. Ook begon hij geld te verliezen en die verliezen liepen steeds hoger op. Waarna hij begin 2024 de stekker uit zijn cryptohandel trok. De man schreef alle beleggers aan dat hij al het ingelegde kapitaal was kwijtgeraakt, inclusief zijn eigen geld.
Het eerste faillissementsverslag maakt voor de schuldeisers nu pijnlijk duidelijk dat de kans levensgroot is dat ze met hun vordering definitief achter het net vissen. Uit onderzoek door de curator blijkt namelijk dat de cryptohandelaar weliswaar een viertal bankrekeningen heeft, maar daarop staat amper enig saldo.
De cryptohandelaar studeert rechten en ontvangt een basisbeurs en een reiskostenvergoeding. Ook kreeg hij een studielening, maar die heeft hij intussen stopgezet.
Omdat de Hengeloër geen eigen huis of andere bezittingen heeft, is de kans groot dat de beleggers nooit een cent van hun ingelegde geld terugzien.
Een aantal gedupeerden heeft zich verenigd in de Stichting Onderzoeks Collectief Hengelo, onder aanvoering van advocaat Arjon Tieman van Damsté en Partners. Daarbij werd aangestuurd op een faillissement van de cryptohandelaar. Met als tactiek dat een curator meer juridische middelen heeft om te achterhalen wat er is gebeurd rond de gecrashte cryptohandel. Maar vooralsnog heeft dat dus weinig opgeleverd.