Met Remco van Mulligen (43) krijgt Hengelo er een bevlogen dominee bij. De inwoner van Amersfoort start op 1 mei als voorganger van de Remonstranten aan de Woltersweg. Tot voor kort was de nieuwe voorganger journalist. Naast zijn werk is hij activist voor onder andere Extinction Rebellion.
Van Mulligen woont met zijn vrouw en twee kinderen van 7 en 12 in Amersfoort. Terwijl hij werkte als verslaggever bij het Nederlands Dagblad studeerde hij theologie. Daarom is de overstap van de krant naar de kerk niet zo verrassend.
Waarom kies je voor Hengelo? “Het oosten trekt me. De cultuur is niet zo pretentieus als in de Randstad, waar ik ben opgegroeid. En de eigenzinnigheid van deze kerkelijke gemeente sprak me direct aan. 'Aan deze kant van de IJssel doen we de dingen op onze manier', vertelde de voorzitter van de kerkenraad me. Die houding heb ik zelf ook wel een beetje. Maar ik moet nog wel een inburgeringscursus doen, natuurlijk, want ik kom hier niet vandaan.”
Overigens verhuist hij voorlopig niet naar Twente: "Dat is ook geen vereiste. Had het wel graag gedaan, want ik woon liefst bij de mensen uit mijn gemeenschap in de buurt. Je ziet echter steeds vaker bij wat jongere dominees zoals ik, dat verhuizen lastig is -mijn vrouw werkt in Bunschoten, mijn kinderen zitten in Amersfoort op school. Dus het wordt nu veel heen en weer reizen. Gelukkig is de verbinding goed en de kerk heeft voor mij een fiets geregeld om me goed te kunnen verplaatsen."
Het is een baan voor twee dagen. Van Mulligen is daarnaast nog werkzaam voor een andere werkgever.
Vanwaar deze bijzondere carrièreswitch? “Tja, dat is geen alledaagse keuze, dat weet ik. Het is ook niet zo dat ik als dominee de Bijbel uit mijn hoofd ken en God elke dag urenlang spreek. Voor mij is het vaak genoeg nog zoeken en twijfelen. Ik zie om me heen veel mensen die op een gegeven moment net als ik de vraag aan zichzelf stellen wat er nu echt toe doet in het leven. Als dominee mag ik met mensen meewandelen, juist als het gaat om die vraag. Op blije en op moeilijke momenten. Dat vind ik heel mooi om te doen.”
Wat houdt je werk in? “Natuurlijk zal ik voorgaan in de kerkdiensten. En veel van mijn aandacht zal gaan naar de Remonstrantse gemeenschap van ruim honderd mensen. Daarnaast ben je als dominee anno 2025 ook altijd een beetje dominee van de hele stad, denk ik. Ik ben in maart al een keer wezen meehelpen bij het Formulierenadviespunt in Enschede. Daar helpen mensen van de kerk andere mensen bij het invullen van formulieren.
"Verder was ik bij een iftar van de islamitische stichting Ebru. Ik heb sowieso veel leuke contacten met moslims. De Remonstranten staan open voor iedereen en kennen geen dogma’s. Lhbti+, asielzoeker, accountant: iedereen is welkom en mag helemaal meedoen. Dan moet je niet wachten tot iemand op de deur van de kerk klopt. Als er iets leuks te doen is in de stad, waarom zou ik daar niet gewoon heen gaan?"
Waar komt dat activisme vandaan en moet je dat nu gaan matigen? “Voor mij persoonlijk is dat een belangrijk deel van mijn leven, maar het is geen onderdeel van mijn taak als dominee. Het is belangrijk dat ook mensen die niks met activisme hebben zich welkom voelen bij mij."
"Bij Extinction Rebellion kom je dominees en priesters tegen. Twee onderwerpen, klimaat en Palestina, zijn al twintig jaar prominent in mijn leven. Toch had ik twee jaar geleden niet verwacht dat ik op demonstraties zou spreken of op de A12 zou lopen. Ik ben best een braaf type, al zeg ik het zelf, maar dit is de wending die mijn leven nam en ik ben daar blij mee. Het heeft me geleerd mijn nek uit te steken voor wat ik belangrijk vind. Eerlijk gezegd denk ik dat het me ook weer tot een betere dominee maakt.”