Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe dramaserie ‘De Vuurwerkramp’ aankomende vrijdag te zien bij NPO

De Vuurwerkramp
Beeld: EO

De vierdelige dramaserie ‘De Vuurwerkramp’ is vanaf vrijdag wekelijks te zien op NPO 1 en volledig te streamen via NPO Start. “We vinden het wel spannend”, geeft regisseur Lourens Blok aan. “We hebben de inwoners op de hoogte gesteld en we willen ook op een nette manier met dit onderwerp omgaan.”

Aan de hand van fictieve personages worden de waargebeurde verhalen van slachtoffers verteld. “We hebben er bewust voor gekozen om ons te richten op de persoonlijke verhalen van de slachtoffers en de nasleep van de ramp”, vertelt Blok.

In de afleveringen zien we hoe het leven van verschillende Enschedeërs in één klap verandert - van een jonge studente die worstelt met schuldgevoelens tot een wijkagent die wordt geconfronteerd met een weggestopt trauma en een burgemeester die wanhopig grip probeert te houden op de situatie. “De afronding van de ramp verliep allesbehalve vlekkeloos, wat het voor veel mensen des te pijnlijker maakt. We wisten dat we dat met respect moesten benaderen.”

Ook komt de directeur van de vuurwerkopslag voor in het verhaal, al ligt de nadruk vooral op de psychologische gevolgen. “In deze serie is het een vrouw. Dat hebben we bewust gedaan, omdat het nog altijd een beladen onderwerp is. We willen dan ook geen schuldige aanwijzen, maar juist laten zien dat de ramp ook voor de eigenaar een enorme impact had.”

Opnames

Blok heeft al wat ervaring met het in beeld brengen van rampen. Zo heeft hij de dramaserie Rampvlucht over de Bijlmerramp geregisseerd. Deze kennis nam hij vanuit het westen mee naar Enschede “We hebben gesprekken gevoerd met inwoners en bewust gekozen om samen te werken met een castingbureau uit Enschede”, vertelt hij. “Helaas viel de productie samen met de opnames van Woeste Grond, waardoor het aanbod van beschikbare acteurs beperkt was.” De hoofdrollen zijn voor Thomas Acda, Joes Brauers, Katrien van Beurden, Mikky Dijkstra en Peter Blok.

René Torenvlied - presentatie
Lees ook
Ook het laatste onderzoeksrapport geeft geen antwoord op de belangrijkste vragen van Enschedeërs over de vuurwerkramp

“We hebben geprobeerd het Twentse accent aan te leren bij de acteurs die het van nature niet spraken, omdat we wel vinden dat het bij het verhaal hoort.” Toch is de serie niet in Twente opgenomen, maar in Zaandam. Op basis van de bouwstijl van Roombeek rond het jaar 2000 is daar een vergelijkbare wijk uitgekozen. De meeste scenes van de ramp zijn nagemaakt in een opnamestudio, waarbij de wijk in een computer zo realistisch mogelijk werd nagebouwd. “Opnames maken in Enschede had weinig zin. Na 25 jaar is er zoveel veranderd en door de wederopbouw staan de meeste huizen van toen er niet meer.”

Gespreksavond

Naar aanleiding van de nieuwe televisieprogramma’s over de ramp organiseren RTV Oost, de EO en Het Huis van Verhalen op 8 mei een gespreksavond in het Prismare Theater in Enschede. Deze avond staat in het teken van de veerkracht die Enschede toonde in de periode na de vuurwerkramp. “We willen graag met de Enschedeër in gesprek.” De deuren van Prismare zijn geopend vanaf 19.15 uur, het programma start om 19.30 uur. Tickets kosten 5 euro en zijn online verkrijgbaar. De opbrengt gaat naar Huis van Verhalen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.