Vijftien keer klonk de zin 'het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om u te benoemen tot' in de burgerzaal van stadhuis Enschede. Deze vrijdag werden daar veertien Enschedeërs (en een Hengeloër) verrast met een Koninklijke onderscheiding tijdens de lintjesregen. Het resultaat: tien nieuwe Leden, vier Ridders en zelfs één Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Roelof Bleker deelde de lintjes uit in het stadhuis.
De 'decorandi', zoals het met een mooi woord wordt genoemd, worden altijd met een smoes naar het stadhuis gehaald. Naasten hopen dat ze de onderscheiding tot het laatste moment geheim kunnen houden. De gelauwerden krijgen het ereteken opgespeld omdat ze - vaak op vrijwillige basis - iets hebben betekend voor de maatschappij.
De Enschedese is sinds 1985 vrijwilliger en secretaris bij de FNV Belastingservice in Enschede en ondersteunt mensen bij het invullen van de belastingaangifte. Zij schreef mee aan de belastinggidsen en het lesmateriaal. Daarbij is ze coördinator van de wekelijkse inloopspreekuren van de belastingservice. Van Haastert-Bijker is ook nog eens vrijwilliger bij de organisatie Alifa Welzijn Senioren en leidt daar vrijwilligers op die weer nieuwe mensen kunnen helpen bij het belastinginvulpunt. Voor al dat vrijwilligerswerk ontvangt ze de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Liefst dertig jaar was Dub de Boer werkzaam als orthopedisch instrumentmaker bij Roessingh Revalidatietechniek in Enschede en bij Boermans Orthopedie in Almelo. De Boer is één van de voorvechters van het kwalificeren van bedrijven in de hulpmiddelenzorg. Daarnaast is hij sinds 1990 kartrekker van Stichting Noaberhulp-Sajocah om mensen met een beperking in Kameroen weer een zo zelfstandig mogelijk bestaan te geven.
De instrumentmaker zette twee revalidatiecentra in Kameroen op en realiseerde onder meer orthopedische werkplaatsen in dat Afrikaanse land. Verder verrichte hij tien jaar lang vrijwilligerswerk bij de Stichting Erkenning Medische Hulpmiddelenzorg (SEMH). Hij ontvangt de titel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Vanaf de jaren negentig bekleedde René Bogaarts verschillende vrijwillige functies bij Budocentrum Schuttersveld. Hij was er onder meer trainer, algemeen bestuurslid en penningmeester. Daarnaast is Bogaarts sinds 2005 ook leraar, trainer en opleider bij Judovereniging Losser.De Enschedeër was als voorzitter van de District Oost van de Judo Bond Nederland, penningmeester en adviseurs van Judo Bond Nederland. Sinds 2021 is Bogaarts ook penningmeester van de Stichting RIBO, die jongeren onderwijst in het restaureren van monumentale gebouwen. En in dat jaar werd hij ook nog eens voorzitter van de Stichting Willem Wilmink. De koning benoemt hem tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Paul ter Braak kan een lang lijst overleggen van activiteiten die hij uitvoerde als vrijwilliger. Ter Braak was decennialang werkzaam bij de politie Enschede. Hij speelde in de Twentse Politie Kapel die regelmatig optrad in verzorgingshuizen. De muzikant was (vice)voorzitter, bestuurslid en vrijwilliger bij de Federatie van Enschedese Drum- en Showbands. Voorzitter, adviseur en vrijwilliger was hij ook bij de Drum- en Marchingband Enschede. Hij adviseert die club nog steeds. Stichting Leergeld profiteerde ook van het bestuurswerk van Ter Braak, evenals de Oranje Vereniging Enschede. Sinds 2023 is hij vrijwilliger voor de Stichting Caritas. Ter Braak wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Henk ten Harkel is al ruim drie decennia werkzaam in de journalistiek. Hij had verschillende leidinggevende posities bij De Twentsche Courant Tubantia en was een drijvende kracht achter de eerste zondagkrant van Nederland. In 2010 stond Ten Harkel mede aan de basis van een nieuwe journalistieke formule van de TC Tubantia om het regionieuws in zijn geheel als eerste katern in de krant op te nemen, waarmee in 2013 ook de internationale European Newspaper Award werd binnengehaald.
In 2015 zette Ten Harkel zijn vaardigheden in om de journalistieke samenwerking van Tubantia, 1Twente en TV Enschede FM te versterken. Vanaf 2018 werd hij hoofdredacteur van 1Twente en ontwikkelde hij mede de journalistieke methodiek Serial Investigative Journalism. Door de toepassing van deze methode heeft 1Twente vier keer de landelijke Lokale Media Award ontvangen. Deze methodiek heeft nu via de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen landelijk navolging gekregen bij alle lokale omroepen.
Naast zijn journalistieke werk is Ten Harkel bijna veertig jaar actief bij het Christelijke Fanfareorkest De Bazuin, waaronder enkele decennia als bestuurslid en als voorzitter. Hij ontving de zilveren speld van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie voor zijn 25-jarige lidmaatschap van het Christelijke Fanforeorkest De Bazuin. Hij verzorgt mede wekelijks muzieklessen op basisscholen en is er een leerlingenorkest gevormd. De laatste vijf jaar is de decorandus ook bestuurslid van het jaarlijkse kunstevenement Kunst in het Volkspark. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Een heel groot deel van haar werkzame leven besteedt Immie Kerkhof aan de Glanerbrugse Korfbalvereniging Ons Clubje. Ze was liefst 39 jaar bestuurslid en 45 jaar kantinebeheerster van de korfbalclub. Kerkhof was lid van de barcommissie en coördineerde de bardiensten van inkoop tot financiën. Ook regelde zij de schoonmaakploeg van de club en draaide ze haar hand er niet voor om om zelf schoon te maken.
Maar ze deed nog veel meer. De Glanerbrugse was begeleider bij de jeugdkampen en ondersteunde de club bij veel jaarlijkse activiteiten zoals het klootschieten. Bij haar afscheid vorig jaar werd Kerkhof benoemd tot Lid van Verdienste van de Glanerbrugse Korfbalvereniging Ons Clubje. Zij wordt nu benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Sinds 1987 is Rini Kooij vrijwilliger bij de ouderenzorgorganisatie Liberein, locatie Bruggerbosch in Enschede. En dat is ze op 92-jarige leeftijd nog altijd. Kooij speelt piano en gebruikt haar talent voor de begeleiding van ouderen in Bruggerbosch, tijdens de wekelijkse muzikale middagen. Ook speelt zij al decennialang piano tijdens bijzondere gelegenheden zoals Sinterklaas, Kerstmis en Pasen. Zij ontvangt de versierselen die horen bij Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Hennie Jonker-Pierweijer is al ruim dertig jaar vrijwilliger bij ouderenzorgorganisatie Liberein, locatie Florapark in Enschede. Ze ondersteunt de organisatie tweemaal per week bij de middagactiviteiten met de bewoners, waaronder bij bingo en kaarten en ze gaat op stap naar de winkel of tuincentrum. Bij het biljarten verzorgt zij ook de hapjes en drankjes. Bovenal biedt de Enschedese de bewoners een luisterend oor. Jonker-Pierweijer wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Weer een muzikant die z'n leven in dienst stelde van het muziekkorps van het Leger des Heils. Wim Ranselaar mag dan een Hengeloër zijn, voor zijn vrijwilligerswerk ging hij naar de buurgemeente en daarom wordt hij in Enschede in het zonnetje gezet. Ramselaar was meer dan vijftig jaar kapelmeester en dirigent van het muziekkorps van het Leger des Heils in Enschede. In al die jaren trad hij met het korps op tijdens de kerkdiensten van het Leger en andere kerken, in zorgcentra en ziekenhuizen. Het muziekkorps trad ook op in Duitsland en Engeland. Hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Er worden niet veel Nederlanders benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Maar die eer is wel weggelegd voor Hans Rietman, die van 2006 tot aan zijn pensionering op 31 december 2024 werkzaam was als revalidatiearts bij het Roessingh Centrum voor Revalidatie (RCR) en als hoogleraar revalidatiegeneeskunde en technologie aan de Universiteit Twente.
In de periode 2007 tot en met 2016 was Rietman tevens wetenschappelijk directeur van het Roessingh Research and Developement (RRD). Bij het Universitair Medisch Centrum Groningen gaf de decorandus basiscursussen aan arts-assistenten in opleiding. De hoogleraar verzorgde de eindredactie van het basisleerboek ‘Nederlands Leerboek voor Revalidatie van Volwassenen’.
En of dat allemaal nog niet genoeg is bekleedde Rietman ook het voorzitterschap van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA). Hij was mede-oprichter van het researchcentrum Smart Prevention Rehabilitation & Intervention Technologies (SPRINT), waar hij de laatste tien jaar ook medisch-wetenschappelijk directeur was. De Enschedeër is lid van de Raad van de Bestuur van de Stichting Leo Robotics, gasthoogleraar aan de Northwestern University in Chicago en voorzitter van het Innovative Medical Devices Initiative dat onderzoek financiert voor nieuwe innovatieve technologie in de zorg en voorzitter van Interdisciplinary Consortium for Clinical Movement Sciences & Technology, een samenwerking van Universiteit Twente, het Radboud UMC en de Maartenskliniek.
Een vrijwilliger pur sang. Vrijwilliger bij de KNVB als (assistent-)scheidsrechter, rapporteur scheidsrechter en geruime tijd vicevoorzitter, voorzitter en verenigingsscheidsrechter bij voetbalvereniging Phenix in Enschede.
Schippers richtte in 2011 mede met zijn echtgenote (die vandaag ook een koninklijke onderscheiding ontvangt) de Chopper Custom Vrienden op, een groep van 74 motorvrienden. Het echtpaar ging aan de slag de Stichting Rijden voor Geluk om mensen met een beperking een motortoertocht aan te bieden. De stichting houdt jaarlijks een tweedaags evenement met een toertocht van honderd kilometer met driehonderd motoren, een braderie, kermis en optredens van artiesten. De opbrengsten van het evenement zijn voor goede doelen, sinds 2019 is dat de Stichting Wensambulance Overijssel. Het paar is gedurende het jaar druk met diverse fondsenwervende activiteiten voor dit goede doel. Schippers wordt Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Bonita Schippers-Pieters is al heel lang vrijwilliger bij voetbalvereniging Phenix, waar zij onder meer bardiensten, de schoonmaak en het wassen van de kleding van de jeugd verzorgt. Samen met haar echtgenoot Willem Schippers richtte zij in 2011 de Chopper Custom Vrienden op. De motorvrienden organiseerden ritten om geld in te zamelen voor minderbedeelden, zieken en mensen met een beperking. Sinds 2017 is Schippers-Pieters medeoprichter en vicevoorzitter van de Stichting Rijden voor Geluk. De stichting heeft een warm hart voor stichting Wensambulance Overijssel. Zij wordt Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Directeur-eigenaar Arend Stokkers van Bouwbedrijf Stokkers BV in Boekelo overleed op 20 november 2024. Vandaag, 25 april 2025, is zijn zeventigste geboortedag en op deze dag wordt hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Arend Stokkers bekleedde veel vrijwillige functies in Boekelo. Gedurende circa 14 jaar was Stokkers bestuurslid van de Stichting Dorpshuis Boekelo. Daarnaast nam hij vijf jaar lang deel aan de begeleidingscommissie voor het realiseren van het sportcomplex en peuterspeelzaal in Boekelo. Van 1999 tot 2013 was hij penningmeester van de Stichting Oranjecomité Boekelo en ruim twintig jaar had hij een bestuursfunctie bij de Stichting De Koepel Boekelo, Usselo en omstreken. Deze stichting beheert het geld dat Grolsch beschikbaar stelt als buur voor de gemeenschappen van Usselo en Boekelo. Stokkers was sinds 2017 ook penningmeester van de Stichting Historische Kring Boekelo, Usselo en Twekkelo, secretaris van de Stichting Vrienden van De Zweede, de stichting die geld inzamelde voor de Multifunctionele Accommodatie (MFA) De Zweede.
Ruim 25 jaar vrijwilliger bij ‘t Bouwhuis, een zorglocatie van de Twentse Zorgcentra, dat zorg biedt aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Ze was langdurig vrijwilliger bij Revalidatiecentrum ’t Roessingh in Enschede, waar zij als gastvrouw nieuwe patiënten ontving en begeleidde. Sinds 2008 is zij ook actief als vrijwilliger/bestuurslid en voorzitter van de Nationale Vereniging De Zonnebloem, afdeling Twekkelerveld Enschede. Voor al dat bijzondere vrijwilligerswerk wordt Herma Kampman Tiggelaar benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Dick Veltman was ruim twintig jaar partner van Kienhuis Hoving Advocaten en Notarissen en vijf jaar advocaat bij Daniëls Huisman Advocaten. Veltman was lid en later voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Medisch Spectrum Twente. Vanaf de eeuwwisseling was Veldman twaalf jaar voorzitter van de Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel, afdeling Twente en daarna tien jaar lid van de Raad van Advies van deze organisatie. Tevens beheerde Veltman twaalf jaar het secretariaat van de Stichting Sociëteit Apollo, die culturele activiteiten in Enschede en omstreken ondersteunt. Sinds 2016 is Veltman vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van de Nederlandse Reisopera en vicepresident van de European Law Society. Hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.