Oldenzaal is na de lintjesregen 11 leden en 4 ridders in de orde van Oranje Nassau rijker. Onder hen een echtpaar en een inwoner van De Lutte, die zich in Oldenzaal verdienstelijk heeft gemaakt als vrijwilliger.
Traditiegetrouw werden de gedecoreerden vrijdagmorgen thuis opgehaald met een oldtimer. In de Hofkerk zette burgemeester Patrick Welman de gedecoreerden in het zonnetje en speldde hen de versierselen, behorende bij de onderscheiding, op.
(Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)
Vanwege zijn grote betrokkenheid bij de Oldenzaalse gemeenschap werd de in De Lutte woonachtige Carl Hommels vrijdag geridderd in de Hofkerk in Oldenzaal. De inzet van Hommels op maatschappelijk gebied begon al in 1994 in de Junior Kamer, nu de JCI Oldenzaal. Hij bracht projecten tot leven die de Oldenzaalse gemeenschap hebben verrijkt, zoals de viering van 50 jaar bevrijding en de aanleg van de ATB-route in het Hulsbeek. In 2008 werd Hommels voorzitter van de Voedselbank Oost Twente. Als bestuursadviseur bouwde hij bij Voedselbanken Nederland op landelijk niveau mee aan een stabiel systeem waarmee nu maar liefst 179 voedselbanken dagelijks duizenden gezinnen helpen. Hommels zet zich ook jaarlijks met veel enthousiasme in voor de Golfdag en veiling van de Stichting Spieren voor Spieren. In Twente en ver daarbuiten staat Carl Hommels volgens burgemeester Patrick Welman bekend als iemand die mensen samenbrengt, deelt en zorgt. Zijn motto: “We moeten doen wat we zeggen, elkaars mening respecteren en van elkaar leren.”
(Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)
Henk Roord is al meer dan 40 jaar als vrijwilliger met een diepgeworteld plichtsbesef actief bij de Plechelmus- en de Antoniusparochie. Burgemeester Welman noemde hem ‘dé stille kracht achter de schermen van onze kerken’. Niet alleen als secretaris of voorzitter van de locatieraad, maar ook als beheerder van roerende goederen, als projectleider bij grote restauraties en als gastheer en sleutelwacht in de basiliek. Roord maakte restauraties van monumentale waarde mede mogelijk, zoals het liturgisch centrum en het Witte Bätz-orgel. Burgemeester Welman: “Jij bent iemand die denkt in eeuwen. Wat jij doet, gaat over behoud. Over restauratie. Over het veiligstellen van erfgoed dat er over honderd jaar ook nog moet staan.” Naast dit alles maakte Henk Roord zich als gecommitteerde voor de opleiding Fashion and Textile Technologies bij Saxion Hogeschool verdienstelijk voor het hoger onderwijs. Als bestuurder, commissielid én jeugdtrainer maakte Henk Roord zich verder nog verdienstelijk bij Quick Tennis en voetbalvereniging Quick '20.
(Ridder in de Orde van Oranje-Nasau)
Koen Groenewold zet al meer dan 25 jaar op vele fronten dingen in beweging in de Oldenzaalse gemeenschap: Tijdens carnaval, op het tennispark, bij de Haringparty en bij FC Twente. Hij was stadsprins in de Boeskoolstad en voor de Kadolstermennekes onder meer actief voor de galacommissie, de Raad van Elf en de feestcommissie. Burgemeester Welman karakteriseerde Groenewold als iemand die kan verbinden, organiseren, improviseren maar vooral ook genieten. Die karaktereigenschappen kwamen hem ook goed van pas als voorzitter van OLTC (Oldenzaalse Lawn Tennis Club), waar hij een van de stuwende krachten was achter het internationale ITF-toernooi. Als veilingmeester tijdens de Oldenzaalse Haringparty weet Groenewold met flair, humor en een scherpe blik mensen zo ver te krijgen dat ze de knip trekken voor goede doelen. De rol die Groenewold speelde bij FC Twente verdient volgens burgemeester Welman een diepe buiging. In 2016, toen het voortbestaan van de club aan een zijden draadje hing, trad hij toe tot de Raad van Commissarissen. “Met jouw ervaring, rust en je scherpe financiële blik
(Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)
Al meer dan 20 is Ruud van Brummelenj als vrijwilliger actief voor de BNMO (de Bond voor Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers). Een organisatie die er is voor mensen die, vaak door zware omstandigheden in de uitvoering van hun publieke taak, fysiek of mentaal gewond zijn geraakt. Ruud was binnen de BNMO voorzitter, penningmeester, bestuurslid, coördinator en adviseur. Als een spin in het web was Ruud ook jarenlang actief in de landelijke werkgroep communicatie van de BNMO. Burgemeester Welman: “Altijd toegewijd. En altijd met oog voor het menselijke verhaal.” Dit alles terwijl hij zelf kampte met ernstige gezondheidsproblemen en thuis de zorg had voor z’n gehandicapte dochter. Naast z’n werk voor de BNMO was Ruud ook als vrijwilliger actief voor verschillende organisaties in Oldenzaal.
(Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Het gebeurt niet zo vaak dat een echtpaar tegelijkertijd een koninklijke onderscheiding krijgt. Die eer viel vrijdag Jan en Diety Wolbert-Metz te beurt. Burgemeester Welman: “Jullie zijn een stel dat niet alleen elkaar, maar ook de gemeenschap al jarenlang bij de hand neemt.” Jan en Diety vormen samen een ankerpunt binnen de Emmaus geloofsgemeenschap en daarbuiten. Al vanaf de jaren ’70 is Diety actief in de Werkgroep Missie Ontwikkeling en Vrede en ook betrokken bij de Wereldwinkel. Binnen Caritas laat ze zien wat een ‘mensenmens’ werkelijk betekent. Wat voor Jan in 1974 begon als het simpelweg bijhouden van het Landkruis aan de Zandhorstlaan, groeide uit tot een levenswerk. Samen zorgen Jan en Diety voor de begeleiding van bewoners van De Zonnestraal rond kerkvieringen.
(Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Voor Josephine Lohuis-Tijkotte is mantelzorg nooit een taak geweest, maar een tweede natuur. Burgemeester Welman noemde haar een voorbeeld van hoe zorgen voor elkaar eruit zou moeten zien. “Niet als iets bijzonders, maar als iets vanzelfsprekends.” Al op jonge leeftijd werd het leven van Josephine getekend door zorg. Ze was nog maar 18 jaar toen ze haar leven in Utrecht op pauze zette en terugkeerde naar Beuningen om haar zieke moeder bij te staan en de zorg voor een gezin van maar liefst veertien mensen op zich te nemen. Wat volgde was een leven lang van dienstbaarheid. Voor haar zussen en broers, maar ook als mantelzorger voor haar schoonmoeder, stiefmoeder, schoonzussenen, broer en buren. Naast al deze zorg bracht Josephine ook nog haar eigen gezin groot, werkte ze en overwon lichamelijke uitdagingen.
(Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
“Een bruggenbouwer in de tijd, een echte verhalenbewaker.” Zo werd Rijn van Welij door burgemeester Welman gekarakteriseerd bij het opspelden van het lintje. Van Welij neemt de mensen mee in de rijke historie van de stad, als gids in het Palthe Huis, als basiliekwacht in de St. Plechelmusbasiliek, met theaterwandelingen, educatieprojecten, rondleidingen en met artikelen voor het tijdschrift 'Ons Oldenzaal'. Omdat Van Welij al die verhalen met flair én historische precisie vertelt, laat hij bezoekers volgens burgemeester Welman voelen dat geschiedenis niet iets stoffigs is, maar iets levends. Dat bleek ook wel bij het indrukwekkende project ‘Oorlogskind in Oldenzaal’, in het kader van 75 jaar vrijheid, Eerst het magazine dat in 2020 (in het kader van 75 vrijheid in 2020), waarvoor Van Welij een magazine en later ook een boek schreef. Van Welij speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de vereniging Historisch Oldenzaal en was de schrijver van het boek over 100 jaar textielfabriek Molkenboer, dat recentlijk verscheen.
(Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Al meer dan 27 jaar is Wilma Harremeijer een vaste waarde bij volleybalvereniging Pollux. Ze heeft generaties mini’s leren serveren, smashen en duiken. Burgemeester Welman: ”Je hebt ze niet alleen volleybaltechniek bijgebracht, maar ook teamgeest, zelfvertrouwen en plezier in bewegen.” Wilma was er altijd bij Pollux, of het nou ging om trainingen, wedstrijdcoördinatie, technische zaken of de activiteitencommissie.
Daarnaast was Wilma ook betrokken bij Hart In Sport, het trainen van zes groepen hartpatiënten in Enschede. Daarmee gaf ze mensen die uitgerevalideerd waren, weer vertrouwen in hun lijf en plezier in beweging. Burgemeester Welman: “Dat doe je alleen als je niet alleen sportief, maar ook mensgericht bent.”
(Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Al meer dan 40 jaar is Murat Demirhan
een vrijwilliger die op de achtergrond opereert, maar wél van onschatbare waarde is voor met name de Turkse gemeenschap in Oldenzaal. Al sinds de oprichting in 1983 is hij actief bij de OTDIB (de Oldenzaalse Turkse Democratische Arbeiders Vereniging), waarvan al bijna een kwart eeuw als penningmeester. Hij is niet alleen het financiële geweten van de OTDIB, maar ook organisator, adviseur en aanjager. Bijvoorbeeld van informatieavonden voor leden, een open dag voor de buurt, of de jaarlijkse viering van Vrouwendag en de Dag van de Arbeid. Na de vreselijke aardbeving in Turkije en Syrië in 2023 kwam Murat meteen in actie. Hij bracht mensen en organisaties bij elkaar, van moskeeën tot de Syrisch-orthodoxe kerk en de gemeente Oldenzaal. Dit resulteerde in een donatie van de gemeente Oldenzaal van €32.000 (€1 per inwoner). Burgemeester Welman noemde Murat Demirhan het kloppende hart van de OTDIB. “Een steunpilaar en een inspiratiebron.
(Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Net als Murat Demirhan was Sahin Őntas er al toen in 1983 de Oldenzaalse Turkse Democratische Arbeidersvereniging (de OTDIB) werd opgericht. Na meer dan 40 jaar, waarin hij actief was als voorzitter en kaderlid, is hij nu nog steeds een betrokken lid. Sahin organiseerde onder meer voorlichtingsbijeenkomsten over onderwijs, integratie, opvoeding, maar ging ook lastige en gevoelige onderwerpen als huiselijk geweld en eerwraak niet uit de weg. Hij heeft altijd actief de verbinding gezocht met mensen zonder Turkse achtergrond en liet Oldenzalers kennismaken met de Turkse cultuur. Burgemeester Welman:” Een glimlach, een goed gesprek èn Turkse thee met traditionele hapjes bleken keer op keer de kortste route naar verbinding.” Ook buiten Oldenzaal zette Sahin Őntas zich in. Zo zorgde hij er via de Federatie Turkse Arbeidersorganisaties Twente en de Stichting Turkse Senioren Overijssel voor dat ook Turkse ouderen een stem kregen.
(Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Of het nu gaat om sport, cultuur of tradities, Bas Huijsmans weet mensen in Oldenzaal te verbinden, te inspireren en in beweging te krijgen. Al jaren zet hij zich belangeloos in voor verschillende verenigingen en evenementen op het gebied van muziek, carnaval en tennis. Bij OLTC (Oldenzaal Lawn TennisClub) Ready staat hij te boek als een ‘allesdoener’, bijvoorbeeld als stuwende kracht achter het internationale ITF World Tennis Toernooi. Als medebestuurder van ‘Oldenzaal Muzikaal’ en voorzitter van het stichtingsbestuur van de Oldenzaalse Haringparty heeft hij ook z’n sporen verdiend. Bij carnavalsvereniging De Kadolstermennekes vervulde Bas diverse functies. En hij was de grote aanjager om het carnaval in Noordoost Twente erkend te krijgen als cultureel immaterieel erfgoed. Burgemeester Welman: “Bas, jij bent het bewijs dat je met inzet, enthousiasme en een flinke dosis nuchterheid bergen kunt verzetten. Jij maakt het verschil, al jaren.”
(Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Maar liefst 55 jaar is Henny Lage Venterink lid van Koninklijke Muziekvereniging Semper Crescendo. Als slagwerker bepaalde hij jarenlang het tempo, maar ook achter de schermen was zijn betrokkenheid groot. Nog altijd zorgt hij er week in week uit voor dat het clubgebouw netjes blijft, dat de bar draait en dat Semper blijft bloeien. De vereniging bestaat inmiddels 132 jaar en daar heb jij enorm aan bijgedragen. Bij SNOR Revue bouwde Henny 20 jaar lang mee aan de mooiste decors. Ook nu zijn gezondheid hem wat meer tot rust dwingt, blijft hij betrokken en dient hij de mannen van de decorploeg gevraagd en ongevraagd van advies. Nadat hij zijn vrouw met veel liefde heeft verzorgd in de laatste jaren van haar leven, steekt Henny nu zijn handen uit de mouwen voor de medebewoners van z’n flat aan de Pastoriestraat.
(Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Als vaste kracht in de activiteitencommissie van de KBO (Katholieke Bond van Ouderen) is Lidy Heidkamp-Oostingh de ‘de spil van het geheel’. Nadat ze er in 2003 actief werd, trad Lidy al snel toe tot het bestuur waarvoor ze zich tot eind 2007 met hart en ziel inzette. Burgemeester Welman: “Jij bent iemand die het verschil maakt, niet met veel woorden maar wel met daden.” Al jarenlang is ze de drijvende kracht achter activiteiten als de Sinterklaasmiddag en de maandelijkse bingo. Naast de intensieve zorg voor haar man heeft Lidy ook oog voor het lief en leed binnen de KBO. Ze laat volgens burgemeester Welman zien wat vrijwilligerswerk echt betekent: je inzetten zonder iets terug te verwachten. “Gewoon omdat je om mensen geeft. Omdat je het belangrijk vindt dat ouderen elkaar blijven ontmoeten en erbij horen.”