De Twentse Roeivereniging Tubantia blaast zaterdag negentig kaarsjes uit. Nog voordat het Twentekanaal officieel werd geopend, werd de vereniging al opgericht. “Ze stonden bij de oprichting al te popelen om te kunnen roeien”, zegt voorzitter Mirjam Spit.
Op 26 april 1935 werd de vereniging opgericht, in 1936 werd het Twentekanaal geopend. Volgens Spit kwam het idee van mensen uit het Westen die in Twente woonden, want in het waterrijke westen was het roeien al meer een begrip. "Men ging eigenlijk al meteen van start met vijf boten en de vereniging telde meteen zestig leden.” Voor de opening werd er een boothuis gebouwd en werden de eerste boten gekocht. Toen het kanaal werd opgeleverd, werd er meteen geroeid.
En dat kanaal is uitermate geschikt voor de roeiers van Tubantia. Met het Twentekanaal als thuisbasis heeft de vereniging een kaarsrecht stuk van maar liefst 5,5 kilometer tot haar beschikking. “Mensen denken vaak dat het roeien in een kanaal saai is, maar voor roeiers, en vooral wedstrijdroeiers, is dat ideaal.”
De vereniging groeide in al die jaren verder uit, tot rond de 200 leden. De Tweede Wereldoorlog beperkte de groei en het roeien. "Het verenigingsleven lag op een gegeven moment nagenoeg stil", zegt de voorzitter. In de oorlog werd de nabijgelegen Oelerbrug opgeblazen. "Maar de boot ‘Tubantia’, met dezelfde naam als de club, bleef ongedeerd. Symbolisch, bijna."
Ondanks dat Twente niet bekend staat als een waterrijke omgeving, is Tubantia niet de enige vereniging in de buurt: in Enschede zijn ook twee roeiverenigingen en ook Almelo kent er één. “Bijzonder hè?”, zegt Spit. “Dat heeft te maken met de sluizen. Die zitten tussen de verschillende verenigingen in. Eén keer in het jaar houden we met deze verenigingen een toertocht over het kanaal.”
Op zaterdagochtend gaan de roeiers van Tubantia en genodigden samen ontbijten. "Daarna houden wij onze jaarlijkse Markenrichtertocht, waarbij wij als vereniging een toertocht maken naar pannenkoekenhuis De Markenrichter tussen Goor en Delden."