Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Bram Egberts (CDA) over schadevergoeding Vitens: ‘College Wierden moet harder met de vuist op tafel slaan’

Wierden CDA Bram Egberts
Bram Egberts, fractievoorzitter CDA Wierden-Enter
Beeld: Sietsanne Fotografie

Bram Egberts, fractievoorzitter van het CDA Wierden-Enter, vraagt inmiddels zo’n vijf jaar om een bijdrage van Vitens aan de gemeente Wierden. Als tegemoetkoming in de kosten die de gemeente maakt voor het onderhoud van groen en riolering in het waterwingebied van de gemeente Wierden, legt Egberts uit in de ochtendshow van Twente FM.

De ‘euro van Egberts’ wordt het plan genoemd in de laatstgehouden raadsvergadering. Egberts diende namelijk in de vorige raadsperiode, tijdens de bespreking van het Watertakenplan, namens het CDA een motie in waarin gesteld werd dat de gemeente Wierden een bedrag zou moeten vragen aan Vitens vanwege de gemeentelijke kosten, veroorzaakt door onttrekking van het grondwater voor de waterwinning. In eerste instantie had Egberts het toentertijd over 1 euro per kubieke meter water, inmiddels gaat het om een ‘significant’ bedrag.

Audiofragment
Krijgt Wierden de ‘euro van Egberts’ van Vitens? | Bram Egberts
CDA wil vergoeding van Vitens voor het grote waterwingebied in Wierden, waardoor de boeren in dat gebied niet vrijuit kunnen boeren. Egberts vraagt zich af of de gemeente Wierden hierover nog steeds aan het onderhandelen is en of al snel bekend wordt of Vitens over de brug komt.

10,5 miljard liter water

In de gemeente Wierden wordt veel drinkwater gewonnen. “De provincie heeft een vergunning afgeleverd voor het winnen van 10,5 miljoen kuub water. Omgerekend 10,5 miljard liter water”, aldus Egberts. “Het is kwalitatief heel erg schoon drinkwater, doordat het weggepompt wordt vanonder een keileemlaag die weinig nutriënten doorlaat, een unicum voor Vitens.”

“Als je nu door Rectum fietst, schrik je van de toestand van de bomen langs de wegen.”

Niet alleen agrariërs, ook de gemeente Wierden heeft gronden in het waterwinningsgebied, en is daar ook verantwoordelijk voor, ook voor de grondwaterstand, benadrukt Egberts. “Een deel van de waterwinning van het Wierdenseveld is verplaatst naar Rectum/Ypelo. Harstikke goed voor het Wierdenseveld, maar als je nu door Rectum fietst, schrik je van de toestand van de bomen langs de wegen. Dan kun je echt zien, dat die een forse tik hebben gehad. Dan kun je zeggen dat komt door de droogte, maar het is de combinatie van én de waterwinning en én de droogte.”

Onderhoud drukriolering en groen

Egberts: “De gemeente Wierden heeft elk jaar weer te maken met de winning van het water; 80 procent daarvan gaat naar buiten de gemeentegrens. Dat is meer dan 8 miljoen kuub dat weggaat naar elders. Dat moet dan via regenwater terugvallen, en dat hebben we zelf niet in de hand. Maar de gemeente Wierden staat wel aan de lat om het openbaar groen te onderhouden." En niet alleen het openbaar groen, maar ook dat wat onder de oppervlakte zit. “Vanuit Vitens werd erop aangedrongen om in het buitengebied drukriolering aan te leggen. Die moet ook onderhouden worden.”

Schadevergoeding

In de optiek van Egberts mag daar wel vanuit Vitens iets tegenover staan, ook al omdat het waterwinbedrijf de laatste jaren geen dividend uitgekeerd heeft aan de gemeente. Vandaar de vraag om een substantiële bijdrage aan de kosten die voor de gemeente Wierden voortvloeien uit de waterwinning.

Eind 2022 werd bekend dat Vitens jaarlijks een schadevergoeding van in totaal 130.101 euro aan de gemeente Wierden uitkeert. “Te weinig”, oordeelt Egberts, die hoopt dat Vitens zo snel mogelijk met een significante bijdrage over de brug komt. “Van het college krijg ik telkens te horen dat men nog in onderhandeling is met Vitens. De boeren in de gemeente Wierden hebben het wel voor elkaar gekregen om een passende droogteschaderegeling te treffen; blijkbaar heeft het college niet helemaal de macht die de agrariërs hebben. Wat mij betreft zou het college harder met de vuist op tafel moeten slaan.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.