De plannen liggen er al bijna twee jaar; dat er op het voormalige Dikkersterrein een kleine driehonderd woningen gebouwd gaan worden. Maar nu is dan eindelijk de kogel door de kerk. B en W zijn akkoord en het ontwerpbestemmingsplan ligt vanaf nu zes weken ter inzage. Eigenaar EMGA gaat het gebied samen met ICOON Vastgoed ontwikkelen. Op z’n vroegst in 2022 kan worden begonnen met de werkzaamheden.
Er moet nogal wat gesloopt worden in het gebied tussen Industriestraat, Laan Hart van Zuid en Esrein, maar het karakteristieke, voormalige kantoorgebouw van Dikkers aan de Industriestraat blijft behouden en ook de portiersloge en de voormalige directiekantine krijgen een plek in de nieuwe ontwikkeling. Woordvoerder Thore Fluit van ICOON Vastgoed: “Zoals het er nu naar uitziet komen er in de portiersloge, de kantine en de plint van het kantoorgebouw gebiedsondersteunende functies. Denk aan functies die passen bij de doelgroep, de zogenoemde ‘urban creators’, jonge, hoogopgeleide mensen, die graag in een stedelijke omgeving willen wonen. Dat kunnen koffietentjes zijn en een klein uitzendbureautje, maar ook ruimtes met flexwerkplekken.” De winkels aan de overkant hoeven niet bang te zijn voor hun nering, zegt Fluit: “De nieuwe bedrijfjes mogen niet concurreren met de winkels in het aangrenzende winkelcentrum Esrein.” Hier zitten onder meer een Jumbo, een Aldi, een bakkerij Nollen en een Primera.
De firma G. Dikkers & Co. was een van de grote metaalbedrijven die de stad rijk was. Oprichter Gerard Dikkers was schoonzoon van C.T. Stork. Het bedrijf startte in 1879, aanvankelijk in een van de gebouwen van Stork. In 1881 verhuisde het bedrijf, dat zowel stalen als koperen afsluiters voor stoommachines, dieselmotoren, turbines, pompen en ventilatoren maakte, naar wat later het Dikkerscomplex zou gaan heten. Bijna honderd jaar lang heeft het bedrijf de wind in de zeilen gehad. Vanaf de jaren zeventig kwam Dikkers in de financiële problemen. Uiteindelijk moest het bedrijf de deuren sluiten in 1983.
Het wordt een project dat volgens Fluit zeker tien jaar in beslag gaat nemen: “We gaan flexibel ontwikkelen, dus naar de vraag die er op dat moment is in stad en regio. Er zal dan ook fasegewijs opgeleverd gaan worden. Omdat het bestemmingsplan er pas op z’n vroegst eind dit jaar zal liggen, kunnen we niet voor 2022 beginnen. Eerst zullen we vooral gaan slopen en dan begint het bouwen. Maar daar kunnen we nog geen datum aan hangen.”
Mariska ten Heuw, wethouder Hart van Zuid, is blij met deze ontwikkeling. “Vorige maand kregen we vanuit het Rijk een flinke subsidie om de woningbouw te kunnen versnellen. Dat is ook hard nodig, want jonge mensen trekken nu weg uit onze regio. In Hart van Zuid willen we graag een plek bieden aan jonge en ambitieuze mensen, die graag in het hart van de stad wonen. Zodra het bestemmingsplan Dikkersterrein definitief is, kan de ontwikkelaar verder met de planvoorbereiding en uitwerking. Zo werken we samen aan nieuw leven op historische grond.”
Ten Heuw heeft nog meer goed nieuws: “Binnenkort zal Van Wijnen haar plannen presenteren voor het gebied tegenover het winkelcentrum, aan de andere kant van de Laan Hart van Zuid. Hier is al de juiste bestemming aanwezig en de verkoop en bouw kan daar snel starten.”
De komende jaren worden er woningen van verschillende groottes en prijsklassen gebouwd. Van kleine studio’s en middelgrote appartementen tot stadswoningen en ruime penthouses. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken wordt het bestemmingsplan aangepast. Het college van B en W heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan. Dat ligt nu gedurende zes weken ter inzage onder ‘Bestemmingsplannen inzien’ op ‘hengelo.nl’.