Frans Loohuis, met Hans Oude Heuvel eigenaar van ’s lands roemruchtste gay-discotheek, is trots op wat ’t Bölke heeft betekend. Beide uitbaters zijn dan ook overspoeld met reacties nadat gisteren bekend werd dat ’t Bölke de deuren sluit.
“Het was een missie voor mij”, vertelt Loohuis in 1Twente Vandaag. “Ik heb na mijn coming out een geweldige tijd gehad. Het was een wensdroom van me.” Met ’t Bölke creëerden hij en partner Frans - ooit ook privé, inmiddels al weer een hele tijd alleen zakelijk - een vrijplaats voor homo’s, in een tijd waarin dat nog hard nodig was.
De homoscene is veranderd. Oude Heuvel: “Je kunt nu veel beter jezelf zijn, dat was in de starttijd wel anders.” Dat ’t Bölke in de begintijd een beschermde gelegenheid was, had een reden. Je wist anders nooit wie je tegen zou komen en met een beetje pech zorgde een ander bij je ouders voor je coming out.
Loohuis en Oude Heuvel wisten al geruime tijd dat hun pand plaats zou gaan maken voor nieuwbouw. Sterker: “We zijn meegenomen door de projectontwikkelaar. Mooi, hè? Een toevoeging voor de stad.” zegt Oude Heuvel. Overigens lijkt niet alles van het bestaande pand te verdwijnen. Voor zover Oude Heuvel weet, blijft een klein stukje van het pand staan. “Een klein smal gebouwtje. Daarvan blijft de gevel staan. Amsterdamse School, geloof ik.”
De gay-discotheek dankt haar faam aan de faciliteiten - “Wij waren altijd heel kien op hygiène; dat was in andere gay-disco’s weleens heel anders” - en aan de Twentse gezelligheid. “In Amsterdam was het allemaal arrogant en gesjeesd. Dat hadden wij niet.” Trots zijn de mannen op de rol die zij hebben kunnen spelen in de emancipatie van de LHBT-beweging.
Oude Heuvel noemt de grote evenementen als voorbeeld: Bölke Open Air als plek waar de kleurrijke gay-scene en de rest van de wereld elkaar ontmoetten, maar ook de Roze Zaterdag van 2004, toen er lange files stonden op de wegen naar de stad. Loohuis is zichtbaar geraakt als hij vertelt over bruiloften die ’t Bölke organiseerde, bruiloften die soms zoveel meer betekenden dan een trouwerij.
Dat ’t Bölke niet voorkomt in het bidbook van Enschede voor de organisatie van Roze Zaterdag 2023 blijkt een ‘foutje van Enschede promotie’. Oude Heuvel zegt het met een lach. Hèt icoon voor de LHBT-gemeenschap in de stad is niet benaderd.
Of er nog een afscheidsfeest komt, laten de heren in het midden. “Het zou kunnen, het zou ook kunnen van niet.” Mocht dat afscheidsfeest er komen, dan heeft de stad in elk geval een uitgelezen mogelijkheid om dat bidbook-debacle een beetje goed te maken.
Oude Heuvel weet nog niet precies wat hij gaat doen. “Eerst dit maar afwikkelen, dan ga ik me wel eens oriënteren.” Loohuis gaat een boek schrijven. Over ’t Bölke uiteraard, die geslaagde missie. “Er is zoveel gebeurd, er zijn zoveel verhalen…”