Hengelo scoort steeds beter als het gaat om criminaliteitscijfers, maar de inwoners voelen zich nog altijd onveilig in hun eigen woonomgeving. Oók dat moet beter, vindt burgemeester Sander Schelberg: "De komende 2 à 3 jaar moet dat gevoel van onveiligheid met 20% gedaald zijn en we gaan ons nu buigen over manieren hoe we dat kunnen bewerkstelligen."
De burgemeester geeft een opsomming van de mogelijke oorzaken van dat negatieve sentiment: “Groepjes jongeren die overlast veroorzaken, afvaldumpingen, te hard rijden, graffiti, mensen die verward gedrag vertonen. Hondenpoep blijft ook een aandachtspunt, maar daarmee gaat het al beter.”
'We' is niet alleen de gemeente Hengelo. Schelberg doelt op alle partners die zich in Hengelo met veiligheid bezighouden. "Denk dan ook de wijkagenten, Welbions, Wijkracht, brandweer, Gildebor. Allemaal houden zij zich bezig met aspecten die direct of indirect gaan over veiligheid."
Hengelo wil met dit project meer de regie in handen krijgen. Schelberg: "Het is nu nog vaak zo dat we alleen reageren. Bij een reeks inbraken of bij een verdachte brandstichting wordt met de bewoners gepraat om onrust weg te nemen, maar het kwaad is dan al geschied. Dat moet straks anders."
Hoe dat aangepakt moet worden, is de vraag. Schelberg wil in elk geval niet toe naar een meldpunt: "Als je mensen vertelt dat ze bij overlast een bepaald nummer moeten bellen, ben ik bang dat het stil blijft. Het gaat erom dat mensen met hun onvrede ergens terecht kunnen, bijvoorbeeld bij vertegenwoordigers van de verschillende partners in de wijk en dat er dan iets mee gedaan wordt."
Vertegenwoordigers van deze partijen en zo'n vijftien wijkvertegenwoordigers uit Groot Driene en Klein Driene waren woensdagavond aanwezig bij Welbions voor de kick-off van het project. "Dat was een bijeenkomst met een heel positieve flow", aldus Antoinette de Boer, projectcoördinator sociaal van Welbions. "Welbions is allang niet meer alleen maar een woningverhuurder. We hebben veel oog voor het sociale aspect van onze huurders en van de wijken." Ze geeft een voorbeeld: "Als we in het kader van wijkvernieuwing met huurders gaan praten, gaat er altijd een wijkcoach mee voor het menselijke verhaal."
Mogelijk moet er nieuw beleid ontwikkeld worden, maar daarnaast moeten bestaande middelen ook beter worden gecommuniceerd. Schelberg: “Denk aan de app BuitenBeter, Meld Misdaad Anoniem en verhoog de zichtbaarheid van wijkagenten. Voor mensen die de taal niet voldoende machtig zijn, kun je denken aan de invoering van pictogrammen.”
Ook wordt gekeken in hoeverre ‘nudging’ ingezet kan worden. Dit is een gedragspsychologische motivatietechniek, waarbij mensen subtiel worden gestimuleerd om zich op een gewenste wijze te gedragen. Schelberg geeft een voorbeeld: “In Deventer staat bij het station een ‘peukenstemmer’, met daarop de vraag ‘De beste club aan de IJssel is..?’ Rokers kunnen kiezen: gooien ze hun peuk in het vakje met Go Ahead Eagles of dat met PEC Zwolle?”
Na de zomer moet er een plan van aanpak van liggen, waarover de raad geïnformeerd zal worden. Schelberg: “Het is een uitvloeisel van het integrale veiligheidsbeleid, waarmee de gemeenteraad al eerder heeft ingestemd. Het hoeft dus niet opnieuw langs de raad.” Het wordt evenmin een omvangrijk boekwerk, aldus Freek Stein, programmamanager veiligheid bij de gemeente én volgens Schelberg aanstichter van de nieuwe aanpak. Stein: “De ideeën die we deze zomer gaan ophalen, moeten op twee A4’tjes passen.” Volgens Stein wordt de aanpak in de beide ‘Drienes’ de komende jaren intensief gevolgd en wordt er ondertussen begin 2022 in twee of drie andere wijken afgetrapt.