Verkeer
Stuur appje
Zoek

Raad van State: 'Hengelo moet vergunningsaanvraag woningen Gezondheidspark opnieuw behandelen'

Alettajacobslaan gezondheidspark 1twente
Op het terrein nabij het ziekenhuis zouden 43 woningen worden gerealiseerd.
Beeld: Arjen Waanders / 1Twente

Hengelo moet de vergunningsaanvraag voor de bouw van 43 woningen nabij het Gezondheidspark opnieuw behandelen. Die uitspraak deed de Raad van State woensdagochtend. Het college ziet de bouw van woningen niet zitten en heeft destijds een vergunningsaanvraag tot bouw van de woningen afgewezen.

Juridisch getouwtrek

Het juridische getouwtrek tussen de curator van het failliete Megahome en de gemeente Hengelo gaat onverminderd door. De Raad van State heeft het bezwaar van de curator gegrond verklaard. De curator was het niet eens met de afwijzing van de vergunningsaanvraag. Het Hengelose college moet van de Raad van State opnieuw een oordeel vellen.

Braakliggend terrein

Op het braakliggende terrein nabij het Gezondheidspark zouden 43 woningen gerealiseerd worden. Megahome zou deze woningen gaan bouwen, maar heeft dit nooit gedaan. In 2016 ging het bedrijf failliet. Hierdoor ligt het terrein al een aantal jaar braak. De curator van het failliete bedrijf wil de bouwgrond doorverkopen.

De gemeente wilde het bestemmingsplan op het terrein veranderen van een woonfunctie naar een groenfunctie. De curator vroeg in 2018 op de valreep een vergunning aan om de bouw van 43 woningen alsnog mogelijk te maken. Hengelo wees de aanvraag af, omdat de bouwplannen volgens het college in strijd zouden zijn met de welstandseisen.

icon_main_info_white_glyph

Wat zijn welstandseisen?

Elke gemeente heeft een zogenaamde welstandsnota. In dit document stelt de gemeente eisen waar ontwerpen van nieuwe gebouwen en huizen aan moeten voldoen. Er wordt gekeken naar de architectonische stijl, het kleurgebruik en naar de vorm van de gebouwen. Er wordt getoetst of het ontwerp binnen de omgeving past. Het college beslist aan de hand van deze eisen of een bouwaanvraag wordt aangenomen. Het college wordt geadviseerd door een onafhankelijke welstandscommissie.

Niet eens met afwijzing

De curator was het niet eens met de afwijzing van de omgevingsvergunning en stapte hierop naar de bestuursrechter. Die stelde in 2020 de curator gedeeltelijk in het gelijk. Volgens de rechter moet het college opnieuw een beslissing nemen over de vergunningsaanvraag. Zowel de curator als de gemeente waren het niet eens met de uitspraak en stapten naar de Raad van State.

Opnieuw beoordelen

De Raad van State oordeelde woensdagochtend dat het bezwaar van de curator op de beslissing van de gemeente Hengelo gegrond is. Het college moet zich opnieuw buigen over de bouwaanvraag van de curator van Megahome. Volgens de raad moet de gemeente met betere argumenten komen over waarom de bouwaanvraag niet voldoet aan de welstandseisen.

Bestuursrechter

Het is niet de eerste keer dat de curator naar de Raad van State stapt. Vorig jaar stapten de curator en de Rabobank naar de hoogste bestuursrechter om de wijziging van het bestemmingsplan. Volgens hen leden ze door het gemeentelijke dwarsbomen van de plannen een schade van bijna drie miljoen euro. De Raad van State ging hier niet in mee en verklaarde de wijziging van het bestemmingsplan als wettig en stelde de gemeente Hengelo in het gelijk.

Lees ook
PvdA Hengelo wil antwoorden van college over verloren rechtszaak curator Megahome
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.