Hij is precies 6.69 meter hoog, van metaal en erg zwaar. Daarom kan het Enschedese Pride-monument niet op het Hoedemakersplein worden geplaatst, want daar liggen een hoop kwetsbare kabels. Mede-initiatiefnemer Marco Strijks gaat ervan uit dat op 11 oktober 2023 het Pride-monument op de nieuwe plek, hoek Ripperdastraat/Bisschopstraat, verrijst.
Het ontwerp voor de zogenaamde Enschede-eclips ligt er al zo’n vijf jaar. En nog steeds staat het Pride-monument er niet. “Er is een ontwerp, een startkapitaal en we hebben een plek tegenover het oude ziekenhuis. Nu moet ie er komen”, zegt mede-initiatiefnemer en Saxiondocent Marco Strijks. Dat het kunstwerk zo lang op zich laat wachten heeft te maken met vergunningen, berekeningen en die vervelende kabels onder de grond. “Hij staat er op 11 oktober 2023. Dat is in de internationale Coming Out dag.”
Frans Janssen maakte het ontwerp. Het beeld heeft altijd een schaduwkant en als je er doorheen kijkt zie je een sleutelgat. “Voor iedereen is het beeld de kans om uit de kast komen. Stap uit de schaduw van het beeld, zoek het slot op waar je misschien in gevangen zit, ga er doorheen het leven tegemoet”, legt Strijks de boodschap uit. “Het beeld is voor iedereen en in het bijzonder voor de LHBTI-gemeenschap.”
Volgens de initiatiefnemer is het monument hard nodig. Hij wijst op de incidenten die steeds plaatshebben. “In Oost-Nederland is niet echt een plek waar we met mensen in gesprek kunnen. Dit beeld komt op een mooie plek te staan. Je komt ‘m tegen en praat erover.”
Strijks is homoseksueel en heeft, verhaalt hij, zelf in de schaduw gestaan. “Voordat ik het aan mijn ouders vertelde was het heel zwart en donker. Weet je dat er door homoseksuelen of LHBTI-ers veel vaker aan zelfmoord wordt gedacht dan heteroseksuelen. Wat gebeurt er als ik het aan m’n vrienden vertel. Zijn het m’n vrienden dan nog wel? Gelukkig had ik veel mensen om me heen de me hielpen. Die vrienden blijven wel.”