Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eerste Klimaatpraat: ‘Misschien zijn wij wel de dinosauriërs van het heden’

GroenLinks-raadslid Marianne Schouten zit elke vrijdag bij of in het Stadhuis om met wie dat wil te praten over het klimaat. Een protest is het niet, wel een poging om bredere erkenning te genereren voor de crises rond klimaat en ecologie. Emeritus hoogleraar thermische werktuigbouwkunde Theo van der Meer was afgelopen vrijdag haar eerste gast.

Veel gepraat, weinig wol

Schouten vindt dat er te weinig gebeurt. In Nederland, maar ook in Enschede. De meeste partijen zijn zich inmiddels wel bewust van het feit dat er iets gebeuren moet, maar in de politieke werkelijkheid levert het nauwelijks concrete maatregelen op.

“Ik maak daar deel van uit en dat maakt me misschien nog onmachtiger”, zegt Schouten. “Er moet wel een meerderheid zijn van die 39 raadsleden, hier.” GroenLinks diende een aantal moties in, die die meerderheid niet haalden. Dat zit haar dwars. “De urgentie is groot, maar dat lijkt niet door te dringen. ‘Och, daar heb je die groene idealist weer’, dat gevoel krijg ik vaak.”

“Och, daar heb je die groene idealist weer…”

‘De kop in het zand steken’

Van der Meer, Schouten’s eerste Klimaatpraat-gast, herkent het gebrek aan daden bij de woorden. “Ik ben een techneut en benader het vanuit technische oplossingen. En die zijn er eigenlijk wel. Het hangt erom dat men het wil.” Dat willen, zo vermoedt Van der Meer, smoort in kortetermijndenken. “De kop in het zand steken. Dat zit misschien wel een beetje in de menselijke natuur.”

‘De aarde is maar een heel klein bolletje’

Het leidt, volgens de hoogleraar, tot blikvernauwing. Hij noemt een voorbeeld. “Iedereen is blij dat de economie weer aantrekt, nu we een beetje uit de coronacrisis komen. Ik wordt daar heel verdrietig van. Die economie is gebaseerd op en groeimodel: meer consumeren, nog meer consumeren. De aarde is maar een heel klein bolletje, dat kan helemaal niet.” Die blijdschap is slecht nieuws voor het klimaat, zo betoogt Van der Meer.

Marianne Schouten Theo van der Meer  Ernst Bergboer
Klimaatpraat tussen politiek (Marianne Schouten) en wetenschap (Theo van der Meer)
Beeld: Ernst Bergboer

De UT-professor noemt zich een optimist. “Ik ga er vanuit dat het besef wel gaat komen. Komt het er niet, dan is het jammer. Dan zijn wij misschien wel de dinosauriërs van het heden. De planeet blijft wel bestaan en er ontwikkelen zich dan wel nieuwe vormen van leven. Mooiere vormen, misschien wel.”

Klimaatpraat in plaats van protest

Schouten heeft lang overwogen om - analoog aan de ‘sit-ins’ van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg - elke week te demonstreren bij het Stadhuis. “Maar dan zou ik tegen mezelf demonstreren en dat is een beetje gek.” Schouten verzon een alternatief. “Ik zit vanaf vandaag elke week tussen tien en twaalf bij of in het Stadhuis voor Klimaatpraat.”

Wie aan wil schuiven, kan langskomen. Iedereen is welkom. Schouten: “Ook als je er wat anders tegenaan kijkt of vragen hebt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.