Concordia gaat verhuizen. De Enschedese cultuurmakelaar verruilt het pand aan de Langestraat voor het oude V&D-pand aan de Korte Hengelosestraat òf het voormalige ziekenhuis aan het Ariënsplein. Directeur Willem Jaap Zwart vertrekt. Een oorzakelijk verband is er niet.
“Er zijn meerdere panden waar we naartoe zouden kunnen, maar deze twee zijn het meest kansrijk”, stelt Zwart in 1Twente Vandaag.
Zwart zegt het niet expliciet, maar dat oude V&D-pand lijkt de meest gewenste plek. Het ligt in de bedoeling dat ook Theater Sonnevanck meeverhuist. Concordia heeft meer ruimte nodig, Sonnevanck zoekt een plek die wat meer zichtbaar is.
“De stad heeft behoefte aan meer filmzalen”, vindt Zwart. De plannen voorzien in vier zalen en een openluchtfilmzaal. Die laatste komt op dan op het dak. “Dat doen we nu ook al veel, buiten. Bij de UT, in het Van Heekpark, bij Singraven, bijvoorbeeld.” Enschede heeft een goed lopend filmhuis, maar de capaciteit is te beperkt. “Dat betekent dat we films eerder uit de roulatie moeten nemen of niet alle films die we zouden willen laten zien kunnen inkopen.”
Ook de kunstuitleen, het winkeltje en de ruimtes voor exposities en workshops verhuizen naar het voormalige warenhuispand. Of dat oude ziekenhuis. Met de inhuizing van Sonnevanck (en de inrichting van een vlakke-vloer-zaal) ontstaat er dan een ‘cultureel warenhuis’, zoals Zwart het omschrijft.
Concordia beschikt nu over twee filmzalen. De bonbonnière, de theaterzaal aan de Oude Markt, wordt als derde filmzaal ingezet, maar dat betekent dat de theaterprogrammering daar tussendoor moet worden gevlochten. “We zouden Youp van ’t Hek daar graag een paar dagen langer zijn try-outs willen kunnen laten doen. Dat kan nu niet.”
Theatergiganten als Van ’t Hek, maar ook Freek de Jonge, beschouwen het intieme theater als het kleine Carré en een van de mooiste theaters van Nederland.
De huidige filmzalen en het pand aan de Langestraat - van beide is de gemeente eigenaar - krijgen een andere invulling.
Zwart zelf vertrekt. Dat valt toevallig samen met de grootse toekomstplannen van ‘zijn’ Concordia. “Die plannen zijn er al een hele tijd. Het duurt langer dan verwacht. Nu valt dat samen. Een baan als de mijne moet je niet langer dan acht, negen jaar doen.” In maart volgend jaar is het acht jaar geleden dat Zwart als directeur aantrad.
Concordia werkt toe naar een warme overdracht. “Als het goed is, gaat mijn opvolger in januari aan de slag. Dan kan ik hem twee maanden goed inwerken.” De vacature staat open, deadline is 15 oktober.
Zwart zelf is van plan om zich meer te wijden aan onder andere - heel verrassend - carrilonspel en kleinkinderen.