Het Eschmarkerveld was lang in beeld als Vinex-wijk, werd aangewezen als locatie voor een asielzoekerscentrum en genoemd als zonnepark. Nu wordt het gebied tussen Dolphia en Glanerbrug alsnog ontwikkeld als woonwijk.
De gemeente Enschede heeft donderdagochtend de voorlopige plannen voor het gebied gepubliceerd. Tussen het groen worden er 500 tot 600 woningen gebouwd, bedoeld voor de 'gemiddelde Enschedeër' en de 'doorstromer op de woningmarkt'.
Het bouwplan op het Eschmarkerveld is er een van een lange adem. Eind jaren negentig, toen de bomen nog tot in de hemel leken te groeien, kocht de gemeente vele gronden aan tussen de bebouwde kom van Enschede en grensdorp Glanerbrug. Veel van die gronden zijn ontwikkeld tot woonbuurten, zoals Eekmaat-West en Eilermarke, in de volksmond beter bekend als de Eschmarke.
Maar het braakliggende terrein aan de andere kant van de Gronausestraat, tussen de wijk Dolphia en de Ecozone bij Glanerbrug, kwam nooit tot ontwikkeling. Eschmarkerveld werd daarna vooral bekend van het beoogde gelijknamige asielzoekerscentrum dat de gemeente in 2015 voor ogen had. Het leverde een storm van verregaande protesten op uit de omgeving. In oktober 2016 werd het azc afgeblazen vanwege de verminderde vluchtelingeninstroom.
Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werd het Eschmarkerveld in het coalitieakkoord weer genoemd als woningbouwlocatie. Nu, een half jaar voor het einde van de raadsperiode, worden die plannen concreter. "Er zijn jarenlang te weinig woningen gebouwd", vindt wethouder Jeroen Diepemaat. "Maar de behoefte is nu groot. Daar willen we aan voldoen."
Afgelopen maanden werden ook al woningbouwprojecten Centrumkwadraat (stationsgebied) en Leurik-Oost in ontwikkeling gebracht. Voor de Cromhoff wordt binnenkort een akkoord van de gemeenteraad verwacht. Alle drie projecten waarbij wordt gefocust op (jong) hoogopgeleid talent, over het algemeen nieuwe inwoners. Maar het Eschmarkerveld moet de wijk voor de 'gemiddelde Enschedeër' worden. "Met betaalbare woningen, sociale huurwoningen en ook woningen voor Enschedeërs die willen doorstromen. Daardoor komen er ook onderin de markt weer woningen vrij."
Lees verder onder de afbeelding
Maar wat kunnen we dan verwachten van woonwijk Eschmarkerveld? "In ieder geval niet meer de 800 tot 1000 woningen die ooit voorzien waren in dit gebied", zegt ontwikkelmanager Maaike Schaepers van de gemeente Enschede. "Dat zou een behoorlijk versteend gebied betekenen. We zijn nu verder, kiezen steeds meer voor wonen in het groen."
De ecologische zone blijft onaangetast. Althans, daar worden geen woningen gebouwd. Voor de afwatering van de nieuwbouwwijk wordt wel gedacht aan een beek die in de ecozone in een retentiegebied eindigt.
Van de 500 tot 600 beoogde woningen valt 65 procent in de koopsector. De meeste daarvan in de categorie 350.000 tot 500.000 euro en een deel verloopt via kaveluitgifte. Daarnaast is de bedoeling dat 20 procent van de woningen in de sociale huursector vallen en 5 procent in de middenhuur. "Maar de aantallen kunnen nog wijzigen", zegt ontwikkelmanager Schaepers.
De verwachting is dat het op een na minst gebruikte treinstation van Nederland, De Eschmarke, een opleving zal krijgen door de komst van de nieuwe woonwijk. Het treinstation met zo'n 50 reizigers per dag ligt direct aan het Eschmarkerveld. Het station zou kunnen fungeren als ophaalplek voor pakketten en parkeerplaats voor deelfietsen, -scooters en -auto's.
Ten slotte ziet het college het Eschmarkerveld als mogelijke locatie voor een seniorenhof of 'knarrenhof'. Een buurtje met woningen speciaal voor ouderen, een woonvorm waar de onlangs overleden voorzitter Hanny Flore van het Seniorenplatform zich hard voor maakte.
De woonwijk wordt afgemaakt met wandel- en fietspaden (waaronder de fietssnelweg F35) die ook met de naastliggende wijk Dolphia in verbinding staan. Een braakliggend stuk grond van Ons Huis in Dolphia wordt mogelijk ook voor woningbouw ingezet.
Omdat de woningen gasloos worden gebouwd, wordt de komende tijd nagedacht of dit 'centraal' kan worden geregeld. Onder meer riothermie (warmte uit het riool) is daarbij een optie. Als alles volgens plan verloopt kan in 2024 het bouwproject worden gestart. "We verwachten dat het vanaf dan zo'n zes jaar zal duren voordat de wijk helemaal klaar is", aldus Maaike Schaepers.